Stavebně-historický průzkum zámku v Kroměříži pokračoval i letos

26.12.2014 7:32

Další etapa stavebně-historického průzkumu kroměřížského zámku, věnovaná dokumentaci jeho složitého stavebního vývoje směřujícího od pozdně gotického hradu k barokní biskupské rezidenci, především pak k poznání komunikačních a funkčních vazeb zámku, probíhala i v roce 2014. Průzkum navázal na dokumentační akce z předchozích let, kdy byla zaměřena pozornost na pozdně středověkou zámeckou věž, sklepy a půdní prostory.

Stavebně-historický průzkum zámku v Kroměříži pokračoval i letos
Foto: zamek-kromeriz.cz
Popisek: Kroměřížský zámek

Poznání stavebního vývoje předbarokního objektu je ztíženo barokní výstavbou z posledního dvacetiletí 17. století. Myšlenku o existenci kroměřížského hradu biskupa Bruna ze Schauenburgu (1245–1281) bude nutné opustit – hrad v Kroměříži nejspíše vystavěl až Jan Železný (1416–1430). Radikální přestavba hradu proběhla v době episkopátu Stanislava Thurza (1496–1540) – tehdy vznikla monumentální vstupní hranolová věž, jejíž protipól tvořil rozsáhlý severní palác, zřejmě postupně rozšířený do vícekřídlé podoby. Druhá půle 16. století přinesla přeměnu pozdně gotického hradu v renesanční zámek, v roce 1643 vypleněný Švédy.

Obnova města i zámku po třicetileté válce je spojena se jménem olomouckého biskupa Karla II. z Lichtenstein-Castelcornu (1664–1695). Mezi lety 1664 a 1672 nejprve proběhla účelová barokní oprava. Roku 1686 pak započala rozsáhlá přestavba, či spíše novostavba zámku, prováděná podle starších návrhů architekta Filliberta Lucheseho, které dopracoval biskupův architekt Giovanni Pietro Tencalla. Z předbarokní stavby zůstala pouze hradní věž a část suterénů pod původním palácem. Barokní zámek, který svým půdorysem výrazně překročil plochu starší hradní (zámecké) stavby, dostal čtyřkřídlou podobu s dvojicí nárožních rizalitů a rozměrným vnitřním dvorem. Čtyřpodlažní budovu, jejíž dominantu tvořila zvýšená věž, završily vysoké atiky kryjící zastřešení. Suterény ukrývaly rozsáhlé vinné a zásobovací sklepy, které doplnila sala terrena. Zatímco přízemí obsahovalo řadu zaklenutých užitkových prostor včetně dvou kuchyní, v prvním patře se nacházely reprezentativní sály včetně velké jídelny (později sněmovního sálu); druhé patro bylo zčásti vyhrazeno potřebám manského soudu.

Barokní zámek, dokončený počátkem 18. století, vyhořel roku 1752. Poté proběhla obnova spojená nejen s novým zastřešením budovy, ale i rekonstrukcí a novým vybavením interiérů. Další úpravy v 19. a 20. století již podobu a dispozici monumentálního barokního zámku podstatně neměnily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…