Stížnost na způsob prezentace vysílání České televize studia 6 víkend dne 21. 2. 2015

25.02.2015 12:27

Vážení, ve vysílání“ studia 6 víkend“ byla v ranním vyslání uvedena informace, že v centru Prahy se bude opět demonstrovat na Staroměstském náměstí proti islamizaci a že svolavatelem je Dělnická strana sociální spravedlnosti. Při této informaci však byly použity filmové záběry s demonstrace ze dne 14. 2. 2015 v Brně, jejímiž svolavateli byla iniciativa Islám v České republice nechceme (IvČRN).

Stížnost na způsob prezentace vysílání České televize studia 6 víkend dne  21. 2. 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Tím došlo, ať už záměrně, nebo neúmyslně k situaci, kdy si divák mohl spojit tyto iniciativy s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, se kterou nemáme nic společného a od jejich programu se distancujeme.

Co považujeme za důležité, je ale fakt, že ve vysílání došlo k porušení zákona a to z.č.  483/1991 Sb. o České televizi podle kterého má veřejnoprávní televize povinnost poskytovat objektivní informace. Ustanovení §2, písm. a) a b) stanovuje, 

§2

„(2) Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména

a) poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů,

b) přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky,“

V daném případě mohl divák tedy díky těmto záběrům dojít k nesprávným závěrům, kdo že to vlastně za naší iniciativou stojí.

Způsob uvedené informace je také v rozporu s ustanovením z.č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání, § 32 písm. d), podle kterého provozovatel je povinen „ zajistit, aby vysílané pořady neobsahovaly podprahová sdělení “. Jsme toho názoru, že došlo k porušení i Kodexu České televize, podle kterého se má dbát na péči o informace ve zpravodajství. 

To nás vede k přesvědčení, že k výše uvedenému došlo záměrně z důvodu pošpinit naší iniciativu „ Islám v České republice nechceme“ a vidíme v tom i snahu diskreditovat její představitele, zejména pak z důvodu, že tuto iniciativu podporuje čím dál více občanů České republiky.  Čím dál více se hovoří o neobjektivitě zpravodajství České televize, což nás mrzí. V našem případě lze záležitost napravit. 

Požadujeme proto, aby Rada české televize z toho vyvodila příslušné závěry, jakož požadujeme i omluvu ve stejném vysílacím čase a studiu, že byly použity záběry z demonstrace v Brně, kdy svolavatelské iniciativy nemají nic společného s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti.

Doc. Mgr. Martin Konvička, PhD.
představitel iniciativy IvČRN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…