Strážci NP Šumava se připojují k World Ranger Day

29.07.2016 20:41

Jednou ze základních činností Správy národního parku Šumava je i strážní a kontrolní činnost na území národního parku a chráněné krajinné oblasti.

Strážci NP Šumava se připojují k World Ranger Day
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

Na starosti ji mají naši profesionální strážci z oddělení Informační a strážní služby. V chráněné krajinné oblasti, která šumavský park obklopuje, jim vydatně pomáhají dobrovolní strážci.

A co vlastně strážci stráží? Jak už napovídá zákon o ochraně přírody a krajiny, který mluví o „stráži přírody“, hlídají nádhernou šumavskou přírodu hlavně před těmi, kteří význam ochrany přírody, v rámci zákona, nechtějí respektovat. Daleko raději ale poradí s výběrem trasy, popovídají o mnohých  přírodních zajímavostech, a když už se vám stane nehoda, profesionálně zajistí pomoc. Uklízejí nepořádek po návštěvnících, pro které je problém odnést například papírek od sušenek nebo prázdnou lahev od limonády do popelnice. Po letní sezóně pomáhají při údržbě turistické infrastruktury, aby mohla dál sloužit nám všem a před zimou, než napadne sníh, připravují trasy pro běžkaře.

„Tradice strážní služby na Šumavě sahá až k počátku fungování chráněné krajinné oblasti. S vyhlášením národního parku a přijetím nového zákona o ochraně přírody a krajiny, se postupně více profesionalizovala do stávající podoby. Koncepce strážní služby se v letech stále vyvíjí, jen těch peněz na provoz ubývá a povinností je více. Ale nebudeme si stěžovat, práce strážce je spíše posláním než zaměstnáním,“ říká vedoucí Odboru státní správy NP Šumava Jiří Dolejší, pod jehož vedení strážci spadají. 

Stále tedy platí, že aktuálně všech našich 25 profesionálních strážců s podporou dobrovolných strážců je připraveno v terénu pomoci všem turistům a návštěvníkům Šumavy a ty méně vychované klepnout, v rámci možností, přes prsty. 

„U nás na Šumavě zatím stačí k dodržování ochrany přírody u návštěvníků rázné slovo, trocha asertivity a i když agresivita některých jedinců narůstá, zatím jsme maximálně v rovině ostřejší diskuze. Jsou však na světě místa, kde strážci fasují na ochranu místní přírody zbraně. Bojují tak zejména v Africe proti pytlákům a pašerákům. Jen v loňském roce zahynulo rukou pašeráků, či při potyčkách s pytláky a při pracovních nehodách 107 strážců tedy rangerů,“ vysvětluje Jiří Dolejší. 

Abychom uctili jejich památku a připomněli si nutnost boje za ochranu přírodního bohatství naší planety, slavíme každoročně dne 31. července tzv. World Ranger Day – mezinárodní den strážců přírody, jenž se koná pod záštitou Mezinárodní federace strážců (IFR) a strážci Národního parku Šumava se i letos k tomuto dnu připojují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…