Strážci provádějí rozsáhlé kontroly skútrů na území KRNAP

09.02.2017 13:38

Nelegální vjezdy malých pásových vozidel (skútrů a čtyřkolek) do Krkonošského národního parku jsou dlouhodobým problémem. V souvislosti se začátkem jarních prázdnin předpokládáme zvýšení tohoto negativního jevu.

Strážci provádějí rozsáhlé kontroly skútrů na území KRNAP
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Z tohoto důvodu se strážci Správy KRNAP (často ve spolupráci s policisty) v následujících dnech ještě více zaměří na kontroly nedovoleného vjezdu a setrvání těchto vozidel na celém území KRNAP.

„Letošní zima je po dlouhé době opět bohatá na sníh. Možná i proto v uplynulých dnech strážci zjistili, že řidiči skútrů řádili dokonce i v nejcennějších lokalitách I. zóny Krkonošského národního parku. Zhruba před 14 dny někdo udělal z Černohorského rašeliniště ježděním skútru tankodrom a před pár dny si několik řidičů udělalo závodní dráhu z vrcholu Kotle,“ popsal neuspokojivou situaci ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. „Řidiči skútrů tak nejenom porušují zákaz vjezdu do národního parku, motorovými vozidly nadto vjíždějí do území, kde se ani pěší nemohou pohybovat ve volné krajině,“ dodal. Přestože je na většině území Krkonoš dostatečná sněhová pokrývka, už samotný vjezd mimo cesty může nenávratně poškodit cenné chráněné ekosystémy, k jejichž ochraně byl národní park ustanoven. Nadměrnými vjezdy skútrů a jejich jízdami volným terénem, zejména ve večerních hodinách, také dochází k rušení živočichů (hlukem, pachem), především zimujícího tetřívka obecného.

„Nelegální vjíždění skútrů na území Krkonošského národního parku nechápeme jen jako útok na ochranu přírody. Od provozovatelů sjezdových tratí máme zprávy, že nerespektující řidiči za tmy vjíždějí také na upravené sjezdovky a stejně tak si stěžují i upravovatelé běžeckých tratí,“ uvádí k problematice Hřebačka. Společné úsilí a finanční prostředky místních podnikatelů, obcí a měst i jednotlivců jsou tak zničeny řáděním několika jednotlivců.

V tomto případě jde především o vyznavače adrenalinu a nikoli o pravidelné zásobování bud, které je v zimě za souvislé sněhové pokrývky zabezpečováno skútry či rolbami na základě platného povolení k vjezdu do KRNAP. Majitelům a provozovatelům nemovitostí vzniká zákonné oprávnění k vjezdu na základě jejich majetkoprávních vztahů.

Při zadržení skútru bez platného povolení k vjezdu může být řidiči na místě uložena bloková pokuta až 5 000 Kč či zahájeno správní řízení.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…