Středočeský kraj: Kladenští požadují opětovnou integraci autobusových linek do PID

17.01.2023 14:21 | Tisková zpráva

Radní Středočeského kraje projednali petici občanů města Kladna za obnovu frekvence a kvality přímého autobusového spojení Švermova a dalších okrajových částí s Prahou a Slaným a za plnou integraci města do systému Pražské integrované dopravy (PID).

Středočeský kraj: Kladenští požadují opětovnou integraci autobusových linek do PID
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský kraj - logo

Jde o důsledek nepřistoupení města Kladna na krajem nastavené Standardy dopravní obslužnosti (SDO) a následné vyjmutí zdejších linek MHD a dalších autobusových spojů. Středočeský kraj opět deklaruje, že je připraven s vedením města okamžitě jednat.

Na radu Středočeského kraje, krajský výbor pro dopravu a vedení města Kladna se prostřednictvím petice obrátilo bezmála třináct stovek občanů města. Požadují obnovu frekvence a kvality přímého autobusového spojení části Švermov a dalších okrajových části Kladna s Prahou a Slaným a zpětvzetí linek do systému PID. Kraj loňským vyjmutím ze systému PID reagoval na neúspěšné jednání s městem o přijetí SDO. „Středočeský kraj, coby objednatel regionální autobusové dopravy, byl nucen přistoupit k úpravě spojů tak, aby vyhověl základním principům schváleným v rámci zavedených standardů,“ vysvětluje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí

Město Kladno v tomto ohledu dlouhodobě argumentuje nezákonností, proto prostřednictvím advokátní kanceláře podalo podnět na Ministerstvo vnitra ČR, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a v neposlední řadě se obrátilo na soud i přes to, že kraj měl zpracován právní posudek, který jasně potvrzoval, že postupuje zcela v souladu s legislativou. Ministerstvo i ÚOHS podněty smetlo ze stolu, za pravdu kraji na konci roku dal i soud.

Rada kraje uložila Petru Boreckému předložit petici k projednání krajským zastupitelům, zástupcům výboru pro dopravu a dále doporučila zastupitelům vzít petici na vědomí. „I přes všechny peripetie jsme stále, v zájmu všech Kladeňáků, připravení se zástupci města okamžitě jednat. Samozřejmě v intencích SDO, neboť jsme přesvědčení, že pravidla platí pro všechny stejně,“ deklaruje Petr Borecký.

Na osmaosmdesáti podpisových arších, které doputovaly na Krajský úřad Středočeského kraje, je podepsáno 1 180 občanů. Dalších 116 občanů se podepsalo elektronicky na Portálu občana. „Tento vysoký počet podepsaných dokládá, že občané Kladna i okolních obcí vnímají neutěšenou situaci v autobusové dopravě jako velmi závažný problém, který si žádá neodkladné řešení,“ píše se mimo jiné v průvodním dopisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…