Středočeský kraj: Návrh rozpočtu na rok 2023 zohledňuje inflaci i růst cen energií

12.11.2022 21:23 | Tisková zpráva

Krajští radní vzali na vědomí a doporučili zastupitelstvu kraje schválit návrh rozpočtu Středočeského kraje pro rok 2023, který počítá s příjmy přesahující 42 miliard Kč a výdaji stanovenými na více než 45 miliard Kč.

Středočeský kraj: Návrh rozpočtu na rok 2023 zohledňuje inflaci i růst cen energií
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský kraj - logo

Sestavený rozpočet reflektuje předpokládaný mírný hospodářský růst, vysokou mírou inflace a růst cen energií. Daňové příjmy kraje návrh rozpočtu pro příští rok předpokládá vyšší o zhruba 19 % oproti upravenému rozpočtu z roku 2022.

Návrh rozpočtu celkových příjmů (bez financování) na rok 2023 je proti schválenému rozpočtu roku 2022 vyšší o 6,3 miliardy Kč, což představuje zvýšení o 17,6 %. „Nárůst je způsoben především zvýšením daňových příjmů s ohledem na ekonomickou situaci a přijatými transfery ze státního rozpočtu s ohledem na navýšení platů pracovníků v oblasti školství,“ vysvětluje náměstek pro oblast financí a dotací Michael Kašpar s tím, že výdaje kraje (bez financování) byly oproti schválenému rozpočtu roku 2022 navýšeny o 12,1 %.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

V rámci rozpočtu se počítá s vytvořením specifických rezerv pro krytí výdajů, které pravděpodobně nastanou, avšak jejich přesná výše není dopředu známa. „Konkrétně se jedná o zajištění finančního krytí dalšího možného navýšení cen energií, růstu mezd ve veřejné správě, připravovaných projektů pro zlepšení podmínek ve vzdělávání, nárůstu pohonných hmot dopravcům, růstu trakčních energií, očekávaného nárůstu mezd řidičů veřejné dopravy z důvodu navýšení minimální mzdy a další rezervy na výdaje dopravní obslužnosti,“ upřesňuje náměstek Kašpar.

Rozdíl mezi výdaji a příjmy je pokryt zapojením bankovních úvěrů a zapojením zůstatku hospodaření z minulého roku ve výši 10 milionů Kč a ve financování snížen o splátky přijatých úvěrů kraje. Po zapojení financování je zdrojová a výdajová část ve výši 45,4 miliard korun.

V souladu se zákonem o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, hospodaří Středočeský kraj v zájmu zdravých a udržitelných financí tak, aby výše jeho dluhu nepřekročila k rozvahovému dni 60 % průměru jeho příjmů za poslední 4 rozpočtové roky.

Návrh rozpočtu na rok 2023 je sestaven tak, že výše tohoto ukazatele činí 13 %. Návrh rozpočtu bude v příštích dnech projednávat finanční výbor, finálnímu znění musí dát zelenou krajské zastupitelstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…