Středočeský kraj: Začalo přijímání žádostí o dotaci na výměnu kotlů

02.09.2013 15:40

Stovky zájemců o příspěvek na pořízení nového nízkoemisního kotle čekaly v pondělí 2. září ráno před budovou Krajského úřadu Středočeského kraje.

Středočeský kraj: Začalo přijímání žádostí o dotaci na výměnu kotlů
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Začalo přijímání žádostí o dotaci na výměnu kotlů

Úderem deváté hodiny se otevřely dveře u vchodu B a úřednice podatelny a Odboru životního prostředí a zemědělství začaly přijímat žádosti. „Velký zájem jsme očekávali, a tak jsme se na nápor žadatelů připravili. Po zkušenostech z Moravskoslezského kraje jsme nechtěli situaci podcenit. Proto jsme na přijímání žádostí vyčlenili dvacet úředníků,“ konstatoval hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Dohodu o náležitostech souvisejících s poskytnutím dotace v rámci Společného programu na podporu výměny kotlů, na jejímž základě byl ve Středočeském kraji spuštěn dotační program na výměnu starých kotlů za nové, ekologické, podepsali v závěru srpna 2013 středočeský hejtman Josef Řihák a ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

O dotaci na pořízení nového účinného nízkoemisního tepelného zdroje (takzvanou kotlíkovou dotaci) může požádat každý vlastník užívané nemovitosti, spoluvlastník, nebo partner vlastníka, který vytápěný objekt užívá k bydlení. Žadatelem může být pouze fyzická osoba způsobilá k právním úkonům. Jednou z podmínek je, že dotace nebude využita k podnikání.

„V rámci společné výzvy na program podpory výměny kotlů za nové, ekologické, jsme vyčlenili celkem 40 milionů korun. S tím, že Ministerstvo životního prostředí ČR a Středočeský kraj se každý na dotaci podílejí částkou 20 milionů. Kromě kotlů na tuhá paliva je podpora určena i na zplyňovací a plynové kotle. Výše dotace je upravena v závislosti na typu podporovaného kotle. Výměna kotlů je v průměru podpořena nejméně polovinou pořizovací ceny nového kotle, a to v závislosti na přesně daném výčtu jednotlivých druhů kotlů,“ vysvětlil hejtman Josef Řihák a pokračoval: „předpokládám, že v této výzvě uspěje přibližně tisícovka žadatelů. Jsem si vědom, že pro zlepšení životního prostředí ve Středočeském kraji bychom potřebovali více než jen tisíc nových nízkoemisních kotlů. Velmi rád proto podpořím i další kolo „kotlíkové“ dotace, pokud se nám podaří najít v rozpočtu dostatečné množství finančních prostředků.“

Úplně prvním Středočechem, který si požádal o kotlíkovou dotaci, byla Jaroslava Jelínková z Brandýsa nad Labem.  „Bratr sem přišel čekat již v neděli v 8 hodin ráno. Později jsem ho vystřídala,“ svěřila se J. Jelínková. „V noci z neděle na pondělí před vchodem čekalo asi 40 lidí. Středočeský kraj pro ně připravil lavice, toalety, čaj a pitnou vodu. V pondělí od časných ranních hodin přicházeli další zájemci o dotaci. Přijímání žádostí postupovalo poměrně rychle, a tak už za hodinu po otevření podatelny se dostalo na ty, kteří přišli v 5 hodin ráno. V poledne hlásili úředníci 360 přijatých žádostí, v nichž občané chtějí příspěvek celkem za 16,4 milionu korun. Před úřadem v tu dobu čekala asi čtyřicítka žadatelů. Ve 13 hodin už bylo podáno 425 žádostí o příspěvek v celkové hodnotě 19,3 milionu korun. Fronta žadatelů se již netvořila,“ sdělil hejtman Josef Řihák.

„Jsem nesmírně rád, že se nám podařilo dojednat s Ministerstvem životního prostředí ČR takzvané kotlíkové dotace i pro obyvatele našeho regionu. Středočeský kraj je po Moravskoslezském a Ústeckém třetím krajem v České republice, jehož občané mohou získat takzvanou kotlíkovou dotaci. Myslím si, že dotační program, jehož cílem je obnova a modernizace malých kotlů na tuhá paliva, velmi pomůže zlepšit životní prostředí zejména v menších městech a obcích. Rád bych také upozornil ty, kteří v žádosti udělali nějakou chybu, že se nic závažného neděje. Úředníci je na pochybení upozorní a žadatelé budou mít možnost žádost opravit, případně doplnit,“ řekl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.   

Příjem žádostí o „kotlíkovou dotaci“ bude na Krajském úřadě Středočeského kraje pokračovat, a to na podatelně vchod B z ulice Zborovská, Praha 5. Ukončení příjímání žádostí je stanoveno nejpozději na 31. října 2013. Nebo v den vyčerpání alokace, nastane-li tento den dříve, což je podle zájmu, jaký lidé o dotaci mají, pravděpodobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…