Středočeský kraj chce uspořit energii zateplením budov

21.11.2013 11:00

Středočeský kraj hodlá spořit energie, proto se rozhodl finančně podpořit zateplování budov, které jsou ve správě kraje.

Středočeský kraj chce uspořit energii zateplením budov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna

Radní na posledním jednání učinili další krok, aby se na tyto projekty mohlo žádat o státní dotace. Jedná se o deset budov z oblasti školství a sociální péče, které čeká zateplení v celkové hodnotě cca 250 milionů Kč.

„Chceme zateplit co nejvíce budov. Z Příbrami, kde jsem dříve působil jako starosta, s tím máme velmi dobré zkušenosti. Vybrali jsme proto vhodné objekty pro zateplení a připravujeme žádosti o dotace. Z krajských peněz hodláme uvolnit na tuto úsporu energií až 163 milionů korun. Je potřeba nejen spořit energie, ale i chránit životní prostředí, což zateplení budov splňuje. Do budoucna díky zateplení dojde jistě i k úspoře finanční,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

Na základě Generelu vybraných školských zařízení vypracovaného v roce 2008 byly vytipovány tři školské budovy a tři objekty sociálních služeb vhodné k zateplení a podání žádosti o dotaci ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Tyto žádosti byly kladně posouzeny a objekty tak dostaly příslib dotace. Konkrétně se jedná o SOŠ a SOU Beroun – Hlinky, SOŠ a SOU Nymburk, SPŠ a JŠ Kolín, Centrum Rožmitál pod Třemšínem, Domov ve Vlašimi, Domov Kladno – Švermov. Celkové náklady na zateplení činí cca 182 milionů Kč, z toho dotace ze SFŽP dosáhnou výše cca 58 milionů korun a spolufinancování kraje bude v částce 124 milionů Kč. Nyní jsou žádosti o dotace v přípravné fázi.

Radní schválili také další čtyři projektové záměry týkající se zateplení budov, konkrétně se jedná o Gymnázium Říčany, Gymnázium Karla Čapka Dobříš, Střední odborné učiliště Hluboš a Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště Neratovice.  I v těchto případech chce kraj zažádat o dotaci ze SFŽP. Ta by měla činit za všechny čtyři projekty 29 milionů Kč, přičemž spoluúčast kraje bude ve výši cca 39 milionů Kč. Celkově tak zateplení čtyř výše jmenovaných škol vyjde cca 68 milionů Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…