Středočeský kraj díky dobrému hospodaření loňského roku posílí finanční rezervy na nepředvídatelné události a investice

04.04.2016 22:15

Radní Středočeského kraje v pondělí 4. dubna projednali zprávu o čerpání rozpočtu Středočeského kraje za rok 2015 a rozdělení zůstatku hospodaření.

Středočeský kraj díky dobrému hospodaření loňského roku posílí finanční rezervy na nepředvídatelné události a investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

Nejvíce peněz šlo na výdaje oblasti školství, mládeže a sportu, zdravotnictví

Příjmy rozpočtu dosáhly výše 20 669 682 540 Kč a byly plněny na 101,2 % upraveného rozpočtu. „Nejvýznamnějšími příjmy byly již tradičně přijaté transfery ze státního rozpočtu ve výši 13 099 651 320 Kč, tvořené zejména transfery v oblasti školství, které jsou základním zdrojem pro financování výdajů na platy a ostatní neinvestiční výdaje škol,“ konstatoval náměstek hejtmana pro oblast financí Jiří Peřina (ČSSD) s tím, že k dalším významným příjmům patřily i příjmy daňové ve výši 7 199 880 980 Kč, které kraj inkasuje na základě zákona o rozpočtovém určení daní.

Výdaje byly v roce 2015 čerpány ve výši 20 472 478 810 Kč a byly naplněny na 94,8 % upraveného rozpočtu. Nejvíce peněz šlo na výdaje oblasti školství, mládeže a sportu, zdravotnictví, projekty spolufinancované z EU, výdaje ze Středočeských fondů a kapitálové (investiční) výdaje. 

Miliony šly na letecké muzeum

„V loňském roce také kraj uhradil 132 milionů korun na odložené financování Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a část jistiny přijatého úvěru i část dluhové služby za úvěr nemocnic,“ upřesnil náměstek Peřina a konstatoval, že v roce 2015 došlo k dalšímu celkovému snížení zadlužení Středočeského kraje.

Stav na účtech kraje k 31. 12. 2015 činil 1 455 892 330 Kč. Po odečtení cizích prostředků a výdajů vztahujících se k roku 2015 bude krajskému zastupitelstvu předloženo ke schválení rozdělit 1 171 938 600 korun. Z těchto prostředků zhruba 855 milionů korun představuje nedočerpané účelové prostředky z roku 2015 na projekty EU, dotace státního rozpočtu, investiční výdaje a dále nedočerpané běžné výdaje.  

Finanční prostředky pro mimořádné události typu migrace a bezpečnost

„Díky vysokému zůstatku hospodaření se nám ale také podaří uspokojit nové požadavky oborů krajského úřadu, a to ve výši 239,9 milionu korun. Především jsou to finanční prostředky pro mimořádné události typu migrace a bezpečnost ve výši 60 milionů korun, 5 milionů půjde na Středočeský fond hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof, v oblasti dopravy půjde o realizaci projektu k podpoře bezpečnosti na silnicích za 13,2 milionu korun, dále podpoříme rozvoj přívozů v Branově, Klecanech, Lužci, Máslovicích a na Osečku na Nymbursku. V oblasti kultury podpoříme hudební festival Dvořákovo Příbramsko, Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií v Poděbradech či pořádání akce Vivaldianno v rámci Kulturního léta v GASK Kutná Hora,“ prohlásil hejtman Miloš Petera (ČSSD). Nově bude před krajským úřadem zřízena i elektronická úřední deska.

Jako rezerva na nepředvídatelné události je ze zůstatku hospodaření dále určeno více než 27 milionů korun a 50 milionů korun půjde na posílení kapitálových výdajů pro oblast investic.

„Jsou to skutečně rezervní peníze, které zatím ještě nejsou rozdělené a bude se o nich dále jednat,“ dodal hejtman. V roce 2015 vykázalo 255 organizací zřízených krajem kladný nebo vyrovnaný hospodářský výsledek, což je při srovnání s rokem 2014 o 11 příspěvkových organizací více.

Radní projednali též rozpočtový výhled Středočeského kraje na roky 2017–2021. Tento dokument zahrnuje přehled všech předpokládaných zdrojů a výdajů kraje. „Pro toto období Středočeský kraj nepočítá s žádnou razantní změnou v příjmech ani výdajích. Mělo by jít pouze o jejich mírný nárůst,“ závěrem uvedl náměstek Jiří Peřina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…