Středočeský kraj intenzivně řeší situaci s nedostatkem řidičů autobusů

22.09.2022 9:15 | Tisková zpráva

Středočeský kraj reaguje na nedostatek řidičů a výpadky spojů v systému Pražské integrované dopravy (PID), který je způsoben především vysokým počtem covidem nakažených řidičů v kombinaci s příliš vysokým počtem přesčasových hodin u ostatních.

Středočeský kraj intenzivně řeší situaci s nedostatkem řidičů autobusů
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský kraj - logo

Na vině je obecně i nedostatek řidičů, neboť ti starší odchází do důchodu a mezi mladou generací není o pozici takový zájem. Se stejnými problémy se potýkají i další kraje. Středočeský kraj není výjimkou.

„Naší prioritou zůstává zajištění maximálního rozsahu provozu, a proto ubezpečujeme všechny cestující, že dispečink PID ve spolupráci s dopravci dokáže případné výpadky řidičů v mnoha případech řešit. Nelze však vyloučit, že v jednotlivých případech může dojít k neočekávanému výpadku spojů, který může vyplývat z pozitivních záchytů při příchodu na pracoviště. V takovém případě je snahou, aby cestující mohli za zrušené spoje využít náhradní spojení prostřednictvím ostatních linek,“ konstatuje Petr Borecký, náměstek hejtmanky pro oblast veřejné dopravy.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Celou situaci průběžně kraj řeší ve spolupráci s Integrovanou dopravou Středočeského kraje (IDSK), pražským koordinátorem hromadné dopravy ROPID a dalšími partnery. „IDSK již umožnilo ve spolupráci s koordinačním dispečinkem PID přechodné opatření, které dopravcům pomáhá tuto složitou situaci alespoň částečně vyřešit. Opatřením se otevřela možnost navýšit personál o cca 50 řidičů z řad malých dopravců, které si mohou smluvní dopravci najímat na zajištění svých výkonů. I nadále však pokračují další jednání, která by i přes nelehkou situaci na pracovním trhu umožnila další řešení pro stabilizaci systému PID,“ vysvětluje Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.

Největší problémy jsou aktuálně v oblasti Dolnobřežanska a Říčanska (dopravce ARRIVA City). V zájmu zvýšení informovanosti cestujících zajišťujeme na zastávky nejvíce dotčených linek umístění informačních vývěsek s informací s návodem na získání on-line informací o aktuálním provozu.

Na webu PID (ZDE) je pak pravidelně aktualizován seznam všech spojů, které budou následující den v režimu mimořádného výpadku. Cestující tak mají přehled spojů, u kterých hrozí potenciální riziko zrušení. Aktuální informace i na facebooku, instagramu, twitteru (vždy opět na stránkách či kanálu PID) a na PID Lítačce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…