Středočeský kraj posiluje kyberbezpečnost

25.03.2020 22:31

Podle Evropské komise bude v nejbližších letech chybět v Evropě až 900 tisíc IT profesionálů. Nedostatek lidí s „digitálními dovednostmi“ se může projevit v ochraně před rostoucími kybernetickými hrozbami v soukromém i veřejném sektoru. Aby Středočeský kraj mohl předcházet podobným případům, jako nedávné napadení benešovské nemocnice, rozhodl se investovat do vzdělávání středoškolských studentů se zájmem o informatiku. Na projektu se podílí Elektrotechnická fakulta ČVUT v Praze a Středočeské inovační centrum (SIC).

Středočeský kraj posiluje kyberbezpečnost
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

„V celosvětovém měřítku překotně sílí megatrend digitalizace. Spolu s tím se však rozvíjí i bezpečnostní hrozby z něj plynoucí. Přibývá počet incidentů v oblasti kyberbezpečnosti a rychle narůstá jejich závažnost. Roste tak poptávka po IT specialistech se zaměřením na kyberbezpečnost, a právě na to naším projektem reagujeme,“ říká Jakub Pechlát, ředitel divize Projekty ve SIC, které  projekt vzdělávání budoucích odborníků zaštiťuje. „Naším cílem je zlepšení dovedností studentů, a ověření, že ti talentovaní zvládnou už na střední škole kurz určený pro starší a zkušenější studenty. Své schopnosti budou zdokonalovat na simulacích postavených na reálných případech,“ dodává Jakub Pechlát.

V rámci pilotního ověření, které bylo oficiálně zahájeno 27. února, získá 12 vybraných studentů, kteří prokázali své nadání dobrým umístěním v aktuálním ročníku Středoškolské soutěže v kybernetické bezpečnosti, možnost účastnit se sedmiměsíční stáže pod vedením výzkumníků z ČVUT i odborníků z praxe. Během programu budou rozvíjet své dovednosti v oblasti informačních technologií a kybernetické bezpečnosti. Studenti se budou například podílet na vytvoření virtuální tréninkové kapacity ve formě simulací a her na bázi boje s kyberhrozbami. Propojení s výše zmíněnou soutěží zvyšuje šance účastníků na to, že kurz úspěšně zvládnou a budou moci svou kariéru nastartovat o něco dříve. Úspěšnost studentů bude také klíčovým faktorem pro rozhodování o případném dalším opakování kurzu. 

„Pro Středočeský kraj je kybernetická bezpečnost jedna z velkých výzev nadcházejícího období. Tímto pilotním ověřením rozšiřujeme portfolio našich projektů zaměřených na tzv. sociální inovace. V listopadu loňského roku jsme ve spolupráci s rakovnickou Střední průmyslovou školou Emila Kolbena úspěšně zahájili projekt Maker kultury – tvořivých dílen, které rozvíjejí sebevědomí, kritické myšlení i kreativitu mezi studenty i pedagogy. Věřím, že stejně úspěšní budeme také v oblasti práce s informačními a komunikačními technologiemi ve vzdělávacím systému,“ říká Jakub Pechlát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…