Stříbrná mince ČNB připomíná 100 let od narození Josefa Kainara

13.06.2017 19:32

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci, která připomene 100 let od narození básníka Josefa Kainara. Mince v nominální hodnotě 200 korun bude v prodeji od 14. června 2017.

Stříbrná mince ČNB připomíná 100 let od narození Josefa Kainara
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Do oběhu se dostane 5 500 mincí v běžném a 10 200 mincí ve špičkovém (proof) provedení, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Autorem mince je medailér Vojtěch Dostál.

Na lícní straně dvousetkoruny je ve spodní části zobrazena otevřená kniha, nad kterou se ve čtyřech řádcích vznáší první dva verše z Kainarovy nejznámější básně, vydané roku 1946 a později zpopularizované díky zhudebnění Vladimírem Mišíkem: „Stříhali dohola malého chlapečka, kadeře padaly k zemi a zmíraly“. Mincovní pole nad knihou je dále vyplněno vznášejícími se plastickými prvky, které dotvářejí celkovou výtvarnou kompozici mince. Na rubové straně dvousetkoruny je ztvárněn Kainarův portrét. Při horním okraji mince jsou umístěny letopočty 1917­–2017, pod nimiž se nachází jméno básníka a také iniciála autora mince.

Jeden z nejvýznamnějších českých básníků 20. století, který byl také dramatikem a překladatelem, pocházel z Přerova. Roku 1938 zahájil studia češtiny a francouzštiny na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Poté co byly v listopadu 1939 uzavřeny české vysoké školy, vystřídal řadu zaměstnání. Byl mimo jiné redaktorem brněnského deníku Rovnost nebo spolupracovníkem pražského Divadla satiry. Po roce 1947 se věnoval pouze literatuře. Počátky jeho tvorby byly ovlivněny především existencionalismem. Josef Kainar se do literární historie zapsal především svou typickou ironií a zpěvností, která přímo vybízela ke zhudebnění jeho básnického díla.

Mince s motivem českého básníka Josefa Kainara je v pořadí šestá z cyklu pamětních stříbrných dvousetkorun, které jsou součástí emisního plánu ČNB na léta 2016–2020. V říjnu tohoto roku bude následovat stříbrná mince, jež bude vydána u příležitosti 100. výročí založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…