Stromy v lesích mimořádně kvetou, pylu je víc než v předchozích letech

15.05.2015 10:41

Dvě teplé zimy a příznivé jarní klimatické podmínky způsobily, že letos v květnu abnormálně kvetou snad všechny lesní stromy i byliny. S tím souvisí i nadměrný výskyt pylu. Alergikům by se mělo ulevit v červnu.

Stromy v lesích mimořádně kvetou, pylu je víc než v předchozích letech
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Pokud chodíte na procházky do lesa nebo pravidelně běháte či jezdíte na kole po lesních stezkách, museli jste během posledních dní zaznamenat zvýšený výskyt pylu. Stačí ale jen přes noc zaparkovat auto na nekrytém místě nedaleko stromů. Pyl padá z kvetoucích smrků, borovic, modřínů, jedlí, ale i listnáčů, tedy javorů, buků, bříz a dalších.

„Dvě teplé zimy pravděpodobně zvýšily energetické zásoby dřevin, které tak mají mnohem více květů než v jiných letech,“ uvedl Ladislav Půlpán, vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody státního podniku Lesy ČR. Například smrků je v lesích nejvíce. Tak jako letos nekvetly posledních pět let, shodují se lesníci z celé republiky. Ti mohou v zimě očekávat vyšší úrodu smrkových šišek a tedy dostatek kvalitního sadebního materiálu pro obnovu lesů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…