Studenti Fakulty architektury ČVUT byli oceněni v soutěži Best in Design 2018

22.05.2018 17:10

Studenti designu na Fakultě architektury ČVUT v Praze uspěli hned několikrát v soutěži pro designéry do třiceti let „Best in Design“. Titul absolutního vítěze celé soutěže získala Markéta Nováková s koloběžkou Lunt, která zároveň získala i 1. cenu v kategorii Product design. V kategorii Industrial design obdržel 3. cenu Ivan Valigura s návrhem Vlakového sezení.

Studenti Fakulty architektury ČVUT byli oceněni v soutěži Best in Design 2018
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Devátý ročník soutěže Best in Design se konal ve Zlínském kongresovém centru a jako každý rok byl součástí Zlin Designu Weeku. Designéři byli oceněni ve čtyřech designérských kategoriích – Industrial design, Fashion design, Communication design a Product design. Soutěž je určena studentům a mladým designérům do třiceti let.

Koloběžka Lunt byla navržena jako vhodné řešení pro ekologickou dopravu po městě. Díky inovativnímu způsobu skládání ji lze snadno a rychle složit do malého objemu a nosit v ruce či na popruhu. Koloběžka disponuje nafukovacími koly, tudíž ani kamenná dlažba v centru města pro ni není překážkou. Kombinací materiálů a barev ladí s rytmem města a cesta do práce či školy se najednou stává výjimečným zážitkem.

Markéta Nováková říká o soutěži: „Do soutěže Best in Design jsem se přihlásila, aniž bych tušila, o jak sympatickou událost se jedná. Vyhlášení výsledků soutěže v rámci Galavečeru i celý Zlín Design Week mě překvapily svou pohodovou atmosférou. Celá akce se nesla v mladém, kreativním duchu, který podporovala i jedinečná atmosféra města. Nebyla cítit žádná nepříjemná konkurence, naopak jsme se s ostatními soutěžícími spřátelili a strávili spolu celý večer a druhý den ráno jsme spolu navštívili zlínskou ZOO a v sobotu 19. května jsme spolu vyrazili na pochod Praha-Prčice.“

Návrh vlakového sezení do druhé třídy dálkových vlaků. Vlakové dvojsedadlo je ergonomicky tvarované a uživateli zajišťuje komfortní požitek z cesty. Inovací sedadla jsou zejména ohybově nastavitelné opěrky hlavy či celková ergonomie. „Celkový tvar sedadla jsem navrhl tak, aby nepůsobil robustně jako jiná sedadla, ale spíše vzdušně a lehce. Tvar zádového opěráku více kopíruje lidské tělo zejména v oblasti ramen, odkud se poté rozšiřuje na opěrky hlavy. Tvar plastové skořepiny a konstrukce definuje myšlenku na úsporu místa. V bederní části je konstrukce zúžena a prostor vzniklý místo konstrukce slouží jako místo pro kolena. Je to velice užitečné, zejména u vyšších lidí nebo při posunu do druhé polohy sedadla,“ dodává Ivan Valigula.

A dodává: „Do soutěže Best in Design jsem se hlásil už po třetí a jsem moc rád, že to nakonec vyšlo. Charakter soutěže se mi velice líbí. Soutěž je prestižní a organizace na mě působila velmi profesionálně. Zejména galavečer byl opravdu zdařilý, přestože, pro nás samotné finalisty nebo alespoň pro mne byl dosti stresový. Se skupinou finalistů jsme si vzájemně sedli a rychle se spřátelili. Strávili jsme spolu celý den v krásném městě, jakým Zlín rozhodně je. Velice si cením příležitosti, kterou jsme všech dvanáct finalistů dostali, a vřele doporučuji mladším ročníkům se v příštích letech zúčastnit.“

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 94 studijních programů a v rámci nich 575 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2018 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4500 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 101. – 150. místě, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manuf. Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture/Built Environment“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 220. místě. V celkovém hodnocení university je ČVUT na 491. – 500. příčce v meziročním srovnání a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…