Studenti Univerzity Karlovy obdrželi prestižní Ceny rektora a Bolzanovu cenu

23.06.2020 9:37

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima ocenil nejlepší absolventy každoročně udělovanou prestižní Cenou rektora. Rektor zároveň udělil Mimořádnou cenu a dále Bolzanovu cenu podporující vědeckou výchovu a odbornou přípravu studentů Univerzity Karlovy.

Studenti Univerzity Karlovy obdrželi prestižní Ceny rektora a Bolzanovu cenu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Cena rektora pro nejlepší absolventy Univerzity Karlovy je udělována vynikajícím studentům bakalářského nebo magisterského studijního programu, kteří dosáhli mimořádných výsledků ve vědecké, výzkumné, sportovní nebo kulturní činnosti. Cenu získávají absolventi lékařských programů – Cena prof. MUDr. Karla Weignera, společenskovědních programů – Cena prof. JUDr. Karla Engliše, přírodovědných programů – Cena prof. RNDr. Jaroslava Heyrovského, teologických programů – Cena Josefa Dobrovského, učitelských programů – Cena prof. PhDr. Václava Příhody. Ocenění přebírají diplom a finanční odměnu.

„Blahopřeji všem oceněným studentům, pedagogům a vědeckovýzkumným pracovníkům naší Alma Mater. Velmi mě těší úspěchy, kterých dosáhli a přeji jim mnoho dalších úspěchů v jejich další práci a osobním rozvoji“, uvedl rektor UK Tomáš Zima.

Cenu prof. MUDr. Karla Weignera pro nejlepší absolventy lékařských oborů obdržely MUDr. Michaela Babičová z 1. LF a Bc. Alexandra Szászová z 3. LF.

Michaela Babičová cenu obdržela za mimořádné studijní úspěchy, stejně tak Alexandra Szászová, jež se ke studiu ošetřovatelství rozhodla až ve svých čtyřiceti letech a opustila tím svou úspěšnou karieru v oblasti cestovního ruchu.

Cenu prof. JUDr. Karla Engliše pro nejlepší absolventy společenskovědních oborů obdrželi Mgr. Vladimír Sharapaev z Právnické fakulty a Bc. Hana Hledíková z Filozofické fakulty.

Vladimír Sharapaev absolvoval magisterský studijní program právo a právní věda a cenu obdržel za své mimořádné studijní výsledky. Hana Hledíková absolvovala bakalářský studijní program humanitní vědy, obor anglistika a amerikanistika a český jazyk a literatura a cenu rovněž obdržela za své mimořádné studijní úspěchy.

Cenu prof. RNDr. Jaroslava Heyrovského pro nejlepší absolventy přírodovědných oborů obdrželi Mgr. Ondřej Veselý a Bc. Tereza Kadeřábková, oba z Přírodovědecké fakulty. Ocenění obdrželi za své mimořádné studijní úspěchy.

Cenu Josefa Dobrovského pro nejlepší absolventy teologických oborů obdrželi Mgr. Petr Vizina z Katolické teologické fakulty a Bc. Štěpánka Paluchníková z Evangelické teologické fakulty.

Petr Vizina cenu obdržel za mimořádné studijní výsledky, Štěpánka Paluchníková cenu získala za svojí bakalářskou práci, která se věnuje problematice kenoze a teoze v trojiční teologii výrazných protestantských a pravoslavných teologů 20. století.

Cenu prof. Václava Příhody pro nejlepší absolventy učitelských programů obdrželi Mgr. Markéta Škutová z Pedagogické fakulty a Bc. Pavol Ďurkech z Přírodovědecké a Pedagogické fakulty.

Markéta Škutová byla oceněna za své studijní výsledky a diplomovou práci, která získala 1. cenu na Česko-slovenské soutěži SVOČ v didaktice matematiky. Pavol Ďurkech získal centu za bakalářskou práci, která se zabývá aktuálním tématem funkcí, které plní ve výuce na ZŠ školní dějepisné atlasy.

Mimořádnou cenu rektora získali:

  • MUDr. Stefan Lindal Theofilakis a MUDr. Yngve Andreas Leirfall z 3. lékařské fakulty za provozování kulturních aktivit.
  • Mgr. Michael Mikát z Přírodovědecké fakulty za mimořádné výsledky v oblasti vědy.

Mimořádná cena rektora se uděluje studentům za čin nebo činnost vykonaný během studia a prokazující mimořádnou občanskou statečnost nebo obětavost, za dosažení mimořádných výsledků v průběhu studia v oblasti vědy a výzkumu, za mimořádně vysoké ocenění při provozování kulturních či uměleckých aktivit nebo za skvělé sportovní výsledky v mezinárodních soutěžích. Oceněný dostává diplom a finanční odměnu.

Bolzanovu cenu obdrželi:

  • RNDr. Markéta Bocková, Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty byla oceněna za dizertační práci v oblasti chemické a makromolekulární fyziky.
  • MUDr. Michal Vočka, Ph.D. z 1. lékařské fakulty obdržel cenu za analýzu prognostických znaků u pacientů s karcinomem prsu a kolorektálním karcinomem.
  • Mgr. Petr Prášek, Ph.D. z Filozofické fakulty obdržel cenu za historickou fenomenologickou studii, která pojednává o problému dění lidské existence a tento problém řeší s pomocí pojmů pěti význačných současných francouzských filozofů, které na pozadí vybraného problému konfrontuje.

Bolzanova cena, jejímž smyslem je již více než dvacet let podporovat vědeckou výchovu a odbornou připravenost studentů, byla již tradičně udělena ve třech kategoriích – společenskovědní, přírodovědné a biomedicínské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…