Studentská Agora: Vylučme Turecko z NATO, a zrušme školní docházku

02.11.2018 18:50

V prostorách Poslanecké sněmovny se v pondělí 5.11. sjedou týmy středoškoláků, aby debatovali o společenských otázkách z nejrůznějších oblastí ve XIV. Finále diskuzní soutěže Studentská Agora.

Studentská Agora: Vylučme Turecko z NATO, a zrušme školní docházku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

To vše za účasti odborníků a politiků, tentokrát se budou studentům věnovat mj. Martin Buchtík, ředitel Ústavu empirických výzkumů STEM, Marek Hilšer, senátor a vědec, Matěj Trávníček, politolog, konzultant politického marketingu, a Milena Vicenová, diplomatka, politička.

Novinkou letošního roku je panelová diskuze na téma „Co nám kdy ta EU dala?“, v rámci které se k tématu a otázkám studentů budou vyjadřovat výše zmínění hosté.

Týmy z Opavy, Berouna, Prahy a Liberce, které zvítězily v krajských kolech, se spolu budou potýkat nad tématy jako kumulace politických funkcí, zákaz průmyslového rybolovu, spotřební daň na alkohol či již zmíněné vyloučení Turecka z NATO.
„Finále je vyvrcholením naší celoroční snahy o zlepšení diskuzního prostředí v ČR. Každoročně se naší soutěže zúčastní několik stovek studentů a nejlepší se setkají právě v pondělí na půdě Poslanecké sněmovny, kam kultivovaná diskuze bezpochyby patří.“ Říka koordinátor projektu Tomáš Bazala.

Projekt "Studentská Agora" vychází z předpokladu, že bez diskuze není demokracie a že je nutné (nejen) středoškoláky přizvat k diskuzi nad současnými problémy a podporovat je ve vztahu k nim.
Absolventka soutěže a nyní jedna z lektorek Marie Hamerová nadšeně uvádí, že „účastnit se této soutěže pro mě bylo cennou zkušeností do života. Člověk se spoustě věcí přiučí, i se zasměje, upřímně, lepší soutěže jsem se dosud nezúčastnila. Když jsem se pak mohla stát součástí pořádajícího týmu, tak nebylo možné odolat“.

Studentská Agora úspěšně pořádá debatní klání pro studenty středních škol po celé České republice již od roku 2004. Navazuje tak na silnou tradici debatování jako vyučovací metody, která má své kořeny v anglosaském prostředí a nyní má své nadšené zastánce v mnoha zemích světa. Debatování probouzí v studentech zájem o aktuální veřejné dění a pomáhá jim vytvořit si vlastní názor na kontroverzní témata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…