Šumava má ode dneška novou uniformu - „Vítejte v Národním parku Šumava!“

05.12.2013 19:50

Staré, nejednotné, ohnilé, mnohde více než 10 let staré cedule – stojící u silnice před vjezdem do Národního parku Šumava - takové byly ještě včera. Střih. Konec roku 2013 - zbrusu nové, moderní, originální, líbivé, bílo-zelené, nepřehlédnutelné tabule, které turisty přímo lákají k návštěvě. A hlavně je nenechají na pochybách - Vítejte v Národním parku Šumava!

Šumava má ode dneška novou uniformu - „Vítejte v Národním parku Šumava!“
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

Národní park Šumava má novou, v terénu nepřehlédnutelnou uniformu, nový styl, který nenechává turisty na pochybách – zcela nové, originální tabule u silnice na vjezdu do Národního parku nebo Chráněné krajinné oblasti Šumava, ze kterých každý okamžitě pochopí, že vjíždí do našeho největšího chráněného území - Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.

Budou označeny nejenom hranice chráněných území u silnic, ale jednotné zeleno-bílé označení získá do konce roku i řada budov, které Správa šumavského parku vlastní a spravuje.

„Když dnes přijedete do Národního parku Šumava nebo do Chráněné krajinné oblasti Šumava, leckdy to ani nepoznáte. Cestujete po území národního parku, který vlastní a spravuje řadu budov, které mají sloužit veřejnosti a opět je mnohdy nepoznáte,“ říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava. Informační cedule u silnic buď chybí, nebo v řadě případů vypadá každá jinak, v tom horším případě jsou uhnilé.

„To dělalo Národnímu parku Šumava žádnou, nebo dokonce špatnou vizitku. To se dneškem mění. Nechceme se před turisty schovávat, ale chceme je na Šumavě stylově vítat. Přesně v duchu našeho motta – Žijeme s přírodou a příroda s námi,“ uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Celkem se jedná o 23 vítacích tabulí u silnic a 19 nových označení budov, které jednohlasně upozorní na informační střediska, ubytovny, sídla územních pracovišť i správních budov.

Správa NP a CHKO Šumava vlastní nebo spravuje celou řadu nemovitostí, o kterých veřejnost ani neví, nebo netuší k jakému účelu vůbec slouží. „Teď se k těmto nemovitostem přihlásíme. To bude mít pro turisty jasně informativní charakter, navíc to bude naše správce budov nutit, aby se o svěřené nemovitosti a jejich okolí dobře starali a ony nedělaly národnímu parku ostudu, ale naopak seriózní vizitku,“ uvádí ekonomický náměstek Jiří Kvapil. 

K tomuto kroku se Správa NP a CHKO Šumava inspirovala při služebních cestách po Národních parcích Evropy.

„V národních parcích Evropy, které si bereme za vzor, je něco takového běžné. I Národní park Šumava si zaslouží moderní a jednotný vizuální styl. Hrdě se hlásíme k tomu, že máme největší území divočiny ve střední Evropě, které zabírá 15 tisíc hektarů. Přitom ale nechceme být žádným turisticky neatraktivním zapovědnikem, kde nejsou turisté vítaní. Chceme být moderním národním parkem, který má a chce turistům co nabídnout,“ uzavírá ředitel Jiří Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…