Svaz léčebných lázní ČR: Léčebná péče v lázních je opět omezená

02.03.2021 17:56

Lázeňská léčebná zařízení se brání diskriminačnímu zákazu léčit samoplátce

Svaz léčebných lázní ČR: Léčebná péče v lázních je opět omezená
Foto: kralovehradecko-info.cz
Popisek: lázně - ilustrační foto

Dle nařízení vlády nesmí léčebné lázně, jež jsou registrovanými zdravotnickými zařízeními, od počátku března přijímat k léčbě samoplátce. „Potřebu ochrany zdraví chápeme a podporujeme, ale musíme se ozvat, když jsou opatření nesmyslná, nevyvážená, nebo dokonce diskriminační. Lázně už dávno neposkytují ubytovací, wellness nebo stravovací služby. Od října jen léčí,“ zdůrazňuje MUDr. Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR, a dodává: „Léčebné lázeňství je jediný segment zdravotnictví, jemuž bylo nyní zakázáno poskytování služeb za úhradu pacienta, ačkoli třeba u zubaře je to běžnou praxí,výkony v rámci estetické medicíny také omezeny nebyly.“

Zástupci lázní jsou přesvědčeni, že se jedná nejen o diskriminaci na straně lázeňských zařízení, ale i pacientů, kterým je odepřena možnost si léčbu hradit. Je jim tak fakticky odepřeno právo na přístup ke zdravotní péči.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Není možné opomenout ani skutečnost, že léčebné lázně jsou ideálním zdravotnickým zařízením, které může pomoci v zotavení pacientů po těžkém průběhu nemoci COVID-19, kterých neustále přibývá. Lázně mohou pomoci lidem, trpícím přetrvávající dušností, únavovým syndromem či kognitivními a psychickými poruchami. “Nejhorší na uvedeném rozhodnutí je fakt, že z pojištění jsou hrazeny postcovidové rehabilitace jen vymezenému okruhu pacientů. Ostatní si léčbu hradili z vlastních prostředků a nyní nemohou,“ vysvětluje MUDr. Bláha. Zejména tuto diskriminaci by měl stát urychleně napravit okamžitým povolením samoplátecké postcovidové léčby v lázních nebo její úhradou z pojištění.

Jako lichý vyznívá i argument, že se tímto omezujícím opatřením sníží počet pacientů v lázních. Ve srovnání se stále otevřenými průmyslovými podniky s tisícovkami zaměstnanců ve směnách je v lázních pohromadě nepoměrně méně lidí, za dodržování přísných hygienických opatření, které je doplněno pravidelným testováním. Podniky prý nemohou přijít o své zakázky. Nejen lázně, ale celý sektor cestovního ruchu již o své zakázky v podobě klientely přišly dávno!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…