Svaz měst a obcí: Reforma financování regionálního školství se nebude odkládat

04.04.2018 13:47

S 11 miliardami navíc na realizaci reformy financování regionálního školství může Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy od 1. ledna 2019 počítat. Reforma financování, která zajistí spravedlivější rozdělení peněz do základních a středních škol i mateřských školek, se nebude o rok odkládat, jak předpokládalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Svaz měst a obcí: Reforma financování regionálního školství se nebude odkládat
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

Ministr školství Robert Plaga dostal dne 27. března 2018 na vládě příslib navýšení peněz na spuštění reformy financování regionálního školství. Stalo se tak i na základě zásadního stanoviska Svazu měst a obcí ČR, který trval na spuštění reformy financování regionálního školství v plánovaném termínu od 1. ledna 2019. Ministrem školství požadovaný roční odklad z důvodu nedostatku financí by jen znejistil zavedení této dlouhodobě dohodnuté reformy a znevážila by se tak práce zejména učitelů, pracovníků ve školství a řady odborníků.

„Spuštěním reformy financování regionálního školství dojde k naplnění jednoho ze strategických cílů, a to zkvalitnit základní a střední vzdělávání a odstranit nevyvážené postavení jednotlivých škol a ohodnocení učitelů. Změna spočívá v tom, že namísto finančních prostředků na žáka bude od 1. ledna 2019 základní a střední školství financováno ze státního rozpočtu podle počtu výukových hodin. Ředitelé škol tak budou moci předvídat objem finančních prostředků při sestavování rozpočtů škol a nedojde k narušení přípravy nového školního roku," říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl. „Je to změna, po které dlouhodobě municipality jakožto zřizovatelé základních a mateřských škol volaly, kdy peníze jsou rozdělovány podle výkonu,“ dodává předseda Lukl.

Z částky 11 miliard Kč zhruba polovina půjde na vyrovnání rozdílů mezi kraji a další část by směřovala do dělení výukových hodin za účelem zvýšení kvality odborné a jazykové výuky. Stávající normativní systém „peníze na žáka“ dostatečně nepostihuje specifika jednotlivých regionů a mezi kraji jsou tak velké rozdíly ve výši státního financování pro stejné typy škol. V rámci reformy byl stanoven maximální rozsah pedagogické činnosti hrazené ze státního rozpočtu. Tím dojde k zohlednění regionálních rozdílů a spravedlivějšímu rozdělení finančních prostředků na regionální školství.

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí a to jak na národní, tak evropské úrovni. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz sdružuje více než 2 700 měst a obcí a svými členy tak čítá více než 8 milionů obyvatel České republiky. Více ZDE a na facebooku (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…