Svaz měst a obcí: Vítání občánků by mělo být pro města a obce jednodušší, nejasné je však stále sociální bydlení

07.03.2016 14:09

Města a obce by měly mít možnost nahlédnout do registru obyvatel, aby se dozvěděly o narození dětí a starostky a starostové mohli vítat občánky. Počítá s tím právní úprava, která je v současné době v Senátu. I to zaznělo na Krajském setkání pro Liberecký kraj, které jako třetí v pořadí v letošním roce uspořádal Svaz měst a obcí ČR. Mluvilo se také o trvalých bydlištích na úřadech, sociálním bydlení či stavebním zákonu.

Svaz měst a obcí: Vítání občánků by mělo být pro města a obce jednodušší, nejasné je však stále sociální bydlení
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

"Krajská setkání mají za cíl informovat všechny, nezávisle na členství či politické příslušnosti, o činnosti Svazu, upozornit na zásadní problémy v legislativě a diskutovat její možné úpravy," říká místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi Vlastimil Picek a dodává: "V souvislosti s vítáním občánků, o kterém jsme podrobněji debatovali právě v Liberci, je docela příznačné, že na první letošní akci pro Prahu a Středočeský kraj měla jedna ze starostek miminko. Takový zájem nás skutečně těší, ukazuje, že krajská setkání jsou pro samosprávy důležitá a nechtějí si je nechat ujít. Zvlášť, když se dozví něco nového. Jako třeba, že by mělo být možné nahlížet do registru obyvatel a dozvědět se tak jednoduše a včas, které nové občánky vítat."

"Starostky a starostové jsou v čelní linii. A když se občanům něco nelíbí, dají to vědět právě jim. Proto je důležité, aby měli dostatek informací a o případných problémech nás také informovali," říká náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy Jana Vildumetzová a dodává: "Na základě podnětů samospráv tak kromě vítání občánků v současné době řešíme i zákon o evidenci obyvatel. Změna, kterou chystáme, by měla snížit počet lidí, kteří mají trvalý pobyt na ohlašovnách (úřadech), tedy zneužívání tohoto institutu. Aby občané byli jednodušeji dohledatelní a na ohlašovnách zůstávali pouze ti, co jsou skutečně v obtížné životní situaci." 

Fakt, že mnoho lidí má trvalý pobyt na ohlašovnách (úřadech), přináší obcím problém i v souvislosti se sociálním bydlením. V praxi to totiž často znamená, že se mají postarat o někoho, o kom téměř nic nevědí a kdo by se mohl jen účelově stěhovat napříč republikou. I toto téma se objevuje na Krajských setkáních 2016. Svaz měst a obcí ČR v tomto kontextu upozorňuje, že dosud nedostal k dispozici návrh zákona o sociálním bydlení, byť má jít letos v létě do vlády. Navíc Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), v jehož gesci daná oblast je, právě na tento právní předpis odkazovalo při projednávání Koncepce sociálního bydlení.

"Při projednávání Koncepce sociálního bydlení nám MPSV v mnoha případech říkalo, že časté nejasnosti, které se v koncepci vyskytují, včetně cílových skupin, upraví zákon. Ten jsme však dosud neviděli, byť jsme povinným připomínkovým místem," říká výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek a dodává: "Naprosto zásadní je přitom otázka financování, která není vůbec vyřešená. Kromě toho si je třeba přiznat, že sociální bydlení se z 85 % týká seniorů. Právě na ně by se měly aktivity státu zaměřit a jim pomáhat."

V Liberci se starostky a starostové během diskuse dotkli i stavebního zákona. Legislativci Svazu je informovali, že v aktuálně projednávané právní úpravě je několik rozporů. Například, že není možné, aby souhlas s územním plánem vydával orgán územního plánování, tedy obce s rozšířenou působností. Nemají na to dostatečné personální kapacity a ani by to nemělo být jejich náplní práce. Stanovisko by podle Svazu měly - stejně jako je to dosud - vydávat stavební úřady na obcích I. a II. typu. Jako nedomyšlený se rovněž jeví záměr, aby souhlas s kácením stromů za nejmenší obce vydávaly obce pověřené. Jak to ale budou dělat, když neznají situaci v místě? Budou snad jejich zástupci jezdit mnohdy až desítky kilometrů daleko nebo si nechávat zpracovávat podklady? To se jeví jako značně nehospodárné a neefektivní. Svaz proto požaduje zachovat stávající stav a vydat metodiku a vzor rozhodnutí s kácením stromů. To by mělo pomoci odstranit problémy, na které stát poukazuje.     

Krajská setkání 2016, která pořádá Svaz měst a obcí ČR, začala 16. února 2016 v Praze. Poté se konaly akce v Ústí nad Labem a v Liberci. Generálními partnery Krajských setkání 2016 je Česká spořitelna a ČEZ. Hlavním partnerem Generali Pojišťovna. Partnery společnosti Asekol, Archconsulting, Česká telekomunikační infrastruktura, Colmex, Česká pošta, EKO-KOM, Empemont, Moram CZ, Rieder Beton, Wolters Kluwer, Zeppelin CZ. Mediálními partnery jsou Lidové noviny, Parlamentní listy, Veřejná správa a časopis Svazu Informační Servis (InS). 

Více informací včetně harmonogramu a programu Krajských setkání 2016 najdete nahttp://www.smocr.cz/cz/nase-akce/krajska-setkani/krajska-setkani-2016/krajska-setkani-2016.aspx.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…