Svaz měst a obcí se vyjadřuje ke kauze Energie pod kontrolou

28.12.2015 16:58

Od počátku prosince se na nás obracejí obce s žádostmi o radu, jak dále postupovat ve věci dodávek elektrické energie, které jim na základě dříve uzavřených smluv zajišťuje Energie pod kontrolou, obecně prospěšná společnost. Na přelomu listopadu a prosince tohoto roku obdržely varování od akciové společnosti Amper Market, která upozorňuje na problematičnost uvedené obecně prospěšné společnosti (včetně několika dalších subjektů) a varuje obce před možnými komplikacemi včetně pozastavení dodávek elektrické energie. Zároveň Amper Market, a.s. obcím nabízí, aby uzavřely smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny pro hladinu NN přímo s ní.

Svaz měst a obcí se vyjadřuje ke kauze Energie pod kontrolou
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

Obce byly také varovány, že jimi dříve uzavřené smlouvy pravděpodobně nejsou platné, případně jsou ze strany Energie pod kontrolou porušovány, a tak je možné od nich odstoupit. Amper Market, a.s. dále obcím nabízí, že převezme rizika spojená s odstoupením od smlouvy.

Nemůžeme obcím poskytnout komplexní návod, jak dále postupovat, neboť situace se bude u jednotlivých obcí lišit s ohledem na to, v jakém období, jakou variantu a s jakým plněním smlouvu uzavřely a jaký je dosavadní průběh smluvního vztahu, tedy zda a jak strany plní své závazky. Zároveň nemáme možnost ověřit tvrzení a informací aktérů celé kauzy, proto se nemůže vyjádřit k míře rizika, které představuje setrvání či nesetrvání ve smluvním vztahu s Energií pod kontrolou, obecně prospěšnou společností.

Na základě podkladů, které nám byly zaslány a dotazů, které nám byly položeny, uvádíme následující:

  1. Uzavřela-li obec smlouvu s Energií pod kontrolou, obecně prospěšnou společností a je-li tato smlouva platná a účinnájsou obě strany povinny plnit své závazky v ní uvedené. Ani případné neplnění závazků Energie pod kontrolou, obecně prospěšné společnosti vůči Amper Market, a.s. nemůže být důvodem pro neplnění závazků ze strany obce.
  2. Otázku možné neplatnosti smlouvy mezi obcí a Energie pod kontrolou, obecně prospěšné společnosti může závazně rozhodnout pouze soud. Stanovisko Doucha Šikola advokáti s.r.o. rozeslané Amper Market a.s. lze využít pouze podpůrně, neboť advokátní kancelář nemusí mít k dispozici všechny varianty smlouvy a jak sama ve svém stanovisku uvádí, nemá znalost průběhu jednání a vedlejších ujednání mezi obcí a Energií pod kontrolou, obecně prospěšnou společností. Spoléhat na neplatnost smlouvy bez jejího individuálního právního posouzení považujeme s ohledem na možné sankce pro obec za rizikové (k otázce rizik viz též bod 8).
  3. Rozhodne-li se obec ukončit smluvní vztah s Energií pod kontrolou, obecně prospěšnou společností (vychází-li z toho, že smlouva je platná), připadají do úvahy v zásadě dvě možnosti a to buď výpověď, nebo odstoupení od smlouvy (výpověď a odstoupení se od sebe liší).
  4. Pokud jde o možnost výpovědi, ze smluv, které máme k dispozici, vyplývá, že smlouvu lze vypovědět kdykoliv a to na základě rozhodnutí rady obce a u obcí bez rady na základě rozhodnutí zastupitelstva obce. Výpovědní doba je tříměsíční a začíná běžet prvním dnem měsíce, který následuje po měsíci doručení.
  5. S ohledem na to, že smlouvy (které máme k dispozici), nezakotvují další důvody pro odstoupení od smlouvy ze strany obce, lze od smlouvy odstoupit pouze ze zákonných důvodů. Obec může od smlouvy odstoupit buď v případě podstatného porušení smlouvy, nebo i při nepodstatném prodlení druhé strany (např. s vracením záloh apod.).
  6. O posouzení toho, zda byla smlouva porušena podstatným způsobem a je tedy možné od ní bez zbytečného odkladu odstoupit, platí to, co bylo řečeno v bodě 2 – ať už jde o pouhou podpůrnost stanoviska Doucha Šikola advokáti s.r.o. nebo o tom, že doporučujeme individuální právní posouzení.
  7. U nepodstatného porušení smlouvy v případě prodlení druhé smluvní strany je nezbytným předpokladem pro odstoupení od smlouvy poskytnutí dodatečné přiměřené lhůty. Teprve po jejím uplynutí je možné od smlouvy odstoupit.
  8. Amper Market, a. s. nabídl obcím uzavření Smlouvy o sdružených dodávkách elektřiny pro hladinu NN a následně dodatek č. 1, ve kterém se zavazuje uhradit za obec veškeré finanční sankce, které ze smlouvy mezi obcí a Energií pod kontrolou, obecně prospěšnou společnosti, budou po právu vůči obci uplatněny. Podmínkou ovšem je, že obec před uzavřením smlouvy s Amper Market, a.s. (včetně dodatku č. 1) musí odstoupit od smlouvy a „dovolat se neplatnosti této smlouvy“. Spolu s emailem, ve kterém byl dodatek č. 1 poslán, lze toto chápat jako omezení nepříznivých dopadů pro obec. Zároveň je potřeba upozornit na to, že mezi okamžikem odstoupení od smlouvy s Energií pod kontrolou, obecně prospěšné společnosti a uzavřením smlouvy s Amper Market, a.s. (včetně dodatku č. 1) vzniká období, kdy je právní postavení obce nejisté. Z uvedeného důvodu v případě, kdy se obec rozhodne uzavřít smlouvu s Amper Market, a. s. doporučujeme u Amper Market, a.s. ověřit, zda a do kdy je vázán svou nabídkou na uzavření smlouvy(do kdy jeho nabídku na uzavření smlouvy včetně dodatku můžete přijmout).

Upozorňujeme, že předmětem tohoto vyjádření nebylo posuzování výhodnosti či nevýhodnosti smluv pro obce, ať už jde o smlouvy uzavřené s Energií pod kontrolou, obecně prospěšné společnosti či nabízené k uzavření Amper Market, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…