Svaz průmyslu: Tahounem byl v prvním čtvrtletí tradičně zpracovatelský průmysl

04.06.2016 12:03

V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl HDP oproti stejnému období roku předchozího o 3,0 %. Bylo to jen o jednu desetinu procenta méně, než ukazoval předběžný odhad. Hlavním tahounem růstu byl jako tradičně zpracovatelský průmysl, který vzrostl o 6,4 %.

Svaz průmyslu: Tahounem byl v prvním čtvrtletí tradičně zpracovatelský průmysl
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„Soudě podle měsíčních výsledků průmyslu i podle nedávno zveřejněného vývoje tržeb se na růstu průmyslové výroby podílel zejména automobilový průmysl,“ uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Václav Franče.

Horší pohled se podle něj naskýtá na situaci ve stavebnictví, které se sice udrželo meziročně v růstu o 0,4 %, ale v porovnání se 4. čtvrtletím se jeho výkonnost snížila o 4,1 %. „Vzhledem k dobře známým problémům s povolovacím řízením a vzhledem k pomalému náběhu čerpání EU fondů v novém programovacím období hledá stavebnictví jen velmi těžko růstové impulsy,“ konstatoval Václav Franče.

Na poptávkové straně táhla ekonomiku zejména spotřeba domácností s příspěvkem k růstu 1,6 procentního bodu a zahraniční obchod s příspěvkem 1,4. „Investiční aktivita bohužel zpomaluje. Je proto zvláštní, že vláda se více soustředí na stimulaci spotřeby - tlakem na růst mezd - než na stimulaci investic,“ dodal Václav Franče.

Svaz průmyslu a dopravy ČR nadále čeká letos růst ekonomiky o 2,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…