Svaz průmyslu a dopravy: Nové příležitosti pro české firmy na Tchaj-wanu

31.03.2019 21:10

České firmy, univerzity a státní instituce na Tchaj-wanu hledají příležitosti pro spolupráci v oblasti Smart Cities. Podnikatelskou misi organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR. Na Tchaj-wan odcestovali zástupci českých firem a institucí, mezi kterými je i Technologická agentura ČR.

Svaz průmyslu a dopravy: Nové příležitosti pro české firmy na Tchaj-wanu
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Tchaj-wan je technologický lídr jihovýchodní Asie. Může proto poskytnout příležitosti českým firmám, které nabízejí vyspělé výrobky a služby s vysokou přidanou hodnotou. České univerzity se zase mohou zapojit do zajímavé vědecké spolupráce s tamějšími akademickými institucemi. „Tchaj-wan je třetí největší asijský investor v České republice. Vzájemný obchod loni dosáhl 31 miliard korun. Pro české firmy je to důležitý a hlavně stabilní obchodní partner,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPČR), který podnikatelskou misi vede.

Význam Tchaj-wanu pro spolupráci ve výzkumu a inovacích dokazuje také účast zástupců Technologické agentury ČR (TA ČR). V úterý 26. března 2019 podepsal předseda TA ČR Petr Konvalinka v Taipeji memorandum o spolupráci s tchajwanským Ministerstvem ekonomiky (MoEA) v rámci 1. veřejné soutěže Programu Delta 2. TA ČR již 9 let spolupracuje s tchajwanským Ministerstvem pro vědu a technologie (MoST). Navázání spolupráce s MoEA je tak rozšířením přátelské, úspěšné a plodné spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu s vysoce inovativní zemí jakou Tchaj-wan je.

„Podnikatelská mise má pro nás přínos nejen v získání hlubšího vhledu do oblasti Smart City a smart technologií obecně, ale zejména v rozvoji výzkumné spolupráce s tchajwanskými partnery. Naší hlavní misí je oficiální navázání nové a utužení stávající spolupráce s partnerskými institucemi v rámci Programu DELTA 2,“ vysvětluje předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Podpisu memoranda se zúčastnili i zástupci ITRI (Industrial Technology Research Institute), kteří pro tchajwanské ministerstvo administrují program A+, v rámci něhož bude otevřena výzva pro tamní podniky. Tchajwanské straně předsedal pan Ta-Sheng Lo , ředitel Department of Industrial Technology. Na podpisové ceremonii byl přítomen i prezident SPČR Jaroslav Hanák, dále Milan Horák (MPO), Martin Nečaský (UK) a Eva Pigová (Česká ekonomická a kulturní kancelář Taipei).

Kromě klasických dvoustranných jednání s tchajwanskými obchodními partnery členové podnikatelské mise navštívili veletrh Smart City Summit&Expo. Pět českých firem této příležitosti využilo pro svou prezentaci na společném stánku ministerstva průmyslu a obchodu. Veletrh se zaměřuje na oblast chytrého zdravotnictví, umělou inteligenci, chytrého vzdělávání či zelené energie a cirkulární ekonomiky. Jde o nejvýznamnější akci svého druhu v oblasti informačních technologií v asijsko-pacifickém regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…