Svaz vzkazuje ministru Kalouskovi: Ve věci RUD se nenecháme tahat za nos!

08.06.2012 13:45

Předsednictvo Svazu měst a obcí ČR se znepokojením sleduje záměrné mlžení kolem skutečných dopadů dvou souběžných návrhů, které se týkají změn v rozpočtovém určení daní. Požaduje, aby konečná verze novely zaručovala v příštím roce opravdu mediálně proklamované navýšení příjmů obcí na přislíbenou hodnotu 129,5 mld. Kč. Zároveň považuje za nutné řešit situaci ztrátových obcí ve formě kompenzace v rámci státního rozpočtu.

Svaz vzkazuje ministru Kalouskovi: Ve věci RUD se nenecháme tahat za nos!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Předsednictvo Svazu měst a obcí ČR se znepokojením sleduje záměrné mlžení kolem skutečných dopadů dvou souběžných návrhů, které se týkají změn v rozpočtovém určení daní. Požaduje, aby konečná verze novely zaručovala v příštím roce opravdu mediálně proklamované navýšení příjmů obcí na přislíbenou hodnotu 129,5 mld. Kč. Svaz zároveň považuje za nutné řešit situaci ztrátových obcí ve formě kompenzace v rámci státního rozpočtu.

Na nátlak Svazu měst a obcí ČR byl po několika letech odborných i politických diskuzí koncem května vládou předložen návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní (tisk 694), který ve většině odpovídá jeho dlouhodobým požadavkům. Z výpočtů v důvodové zprávě vyplývá, že by obce měly ze sdílených daní bez motivačních složek získat 129,5 mld. Kč, což je ve srovnání s aktuálními příjmy znatelný přírůstek.

„Odhlédneme-li od skutečnosti, že odhady celkových daňových příjmů jsou pro účely výpočtů zřejmě nadhodnoceny, znepokojující je především fakt, že vláda relativně v tichosti schválila ještě jednu úpravu RUD, a to prostřednictvím tisku 695. Podle důvodové zprávy má totiž do rozpočtů obcí směřovat bez motivačních složek jen 117,4 mld. Kč,“ upozorňuje Dan Jiránek, předseda Svazu, a dodává: „Je velmi zarážející, že předseda Sdružení místních samospráv pan Bartoněk, jenž prezentuje změny v RUD jako svůj obrovský osobní úspěch, se k tisku 695 nevyjadřuje, a tím ho mlčky podporuje.“

Svaz měst a obcí ČR na tento proto problém naléhavě upozorňuje a požaduje jasný návrh, jenž bude slučovat záměry obou projednávaných tisků. Procenta sdílení a konkrétní reálná čísla může předložit pouze ministerstvo financí, nikoliv poslanci. Svaz také důrazně žádá, aby již při projednávání v Rozpočtovém výboru, které je naplánováno na příští středu, došlo k vyjmutí úpravy RUD z daňového balíčku (tisk 695). Jen tak lze zajistit transparentní a odpovědné projednávání tohoto politicky citlivého tématu. Součástí diskuze v Parlamentu musí být rovněž řešení situace ztrátových obcí.

„Limit 3 hektary na obyvatele představil poprvé pan poslanec Gazdík na jednání podvýboru Rozpočtového výboru v dubnu letošního roku. Nikdy předtím se tato forma řešení U-křivky nediskutovala. Patrně zrovna 3 hektary matematicky vyšly, aby křivka vypadala dobře. Chápeme rozčarování několika stovek obcí, které meziročně mohou přijít o podstatnou část zdrojů. Z tohoto důvodu bude Svaz usilovat o zajištění finanční kompenzace pro nejvíce postižené obce v rámci budoucích státních rozpočtů,“ dodává Josef Bezdíček, místopředseda Svazu a předseda Komory obcí.

Svaz věří, že odpovědný přístup zákonodárců může vést k posílení příjmů většiny obcí a měst. Každý jiný náhled bude znamenat ohrožení stability samosprávných rozpočtů, neboť politicky motivované sliby příjmů mohou zastupitelstva vést k větší výdajové aktivitě, která však následně nebude finančně kryta.

„Předpokládám, že vláda rozpočtové odpovědnosti si je vědoma všech souvislostí, které zásahy do financování samosprávy vyvolávají. A myslím tím dopady skutečné a dlouhodobé, nikoliv jen krátkodobé politické cíle,“ uzavírá Dan Jiránek.

Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR) je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. V současné době Svaz sdružuje kolem dvou a půl tisíce měst a obcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Smocr.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…