Světový den ledvin pomůže i na jihu Čech odhalit nemocné

10.03.2014 8:32

Už devátý ročník informační kampaně v rámci Světového dne ledvin (tzv. nefrologického dne) se uskuteční ve čtvrtek 13. března. Upozorňuje veřejnost na význam preventivních prohlídek. Připojí se i mnohé jihočeské nemocnice, které připravují ve svých nefrologických ambulancích bezplatné preventivní kontroly.

Světový den ledvin pomůže i na jihu Čech odhalit nemocné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Tradičně reagují na Světový den ledvin v Nemocnici Strakonice, a. s. Na čtvrtek 13. března chystají odběrový den na nefrologické ambulanci. Od 7.30 do 11.30 zde zájemcům změří tlak, odeberou moč a případně i krev k potřebnému vyšetření. Návštěvníci nemocnice jsou o akci informováni na vyvěšených plakátech a letácích.

Den otevřených dveří chystají i v nefrologické ambulanci hemodializačního střediska (HDS) Nemocnice Prachatice, a. s. Bezplatné vyšetření, které může odhalit případné onemocnění ledvin, zde proběhne od 8 do 12 hodin. „Skládá se z měření krevního tlaku a vyšetření moči, případně krve. Zájemci mohou rovněž konzultovat své problémy s lékařem,“ vysvětluje vedoucí lékařka HDS Nemocnice Prachatice, a. s., MUDr. Eva Pauchová a doporučuje zájemcům přinést s sebou vzorek ranní moči.

„Budeme podávat informace, eventuálně provedeme základní vyšetření z moči osobám, které vyšetřujeme v nefrologické ambulanci interního oddělení,“ uvádí primářka Interního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Marie Pešková. Zde předají návštěvníkům výsledky vyšetření, při patologických změnách si je pozvou k další kontrole.

Ke Světovému dni ledvin se aktivně připojí například i v Nemocnici Písek, a. s. Hemodialyzační oddělení zde pořádá od 7.30 do 13.00 ve dvou ambulancích preventivní akci spojenou s prohlídkou budovy tohoto střediska. Pro zájemce je připraveno základní screeningové vyšetření moči a sedimentu, hladiny glykémie, cholesterolu a kreatininu. Je vhodné přijít nalačno a se vzorkem ranní moči v čisté skleničce.

Tématem letošního Světového dne ledvin je prevence chronických onemocnění ledvin ve stáří a charakterizuje jej slogan „Vaše ledviny jsou staré jako Vy.“ Chronická onemocnění ledvin postihují deset procent populace a v raném stadiu často nemívají žádné příznaky a nezpůsobují obtíže. Odborníci doporučují vyšetření ledvin zejména těm pacientům, kteří mají jeden nebo více vysoce rizikových faktorů jako jsou cukrovka, hypertenze, obezita či výskyt ledvinných chorob u rodičů a příbuzných. Právě včasná diagnóza umožňuje snížit riziko vývoje selhání ledvin a předejít komplikacím.

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj. Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou a i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby v souladu se stanovenými předpisy a smlouvami s pojišťovnami.

V posledních šesti letech tyto nemocnice investovaly do svého rozvoje celkem více než 3,4 miliardy korun.

Ročně je v nemocnicích založených Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a 2,03 milionu ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 6270 dětí. Nemocnice mají celkem 6074 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji.

Jihočeské nemocnice poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel Jihočeského kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…