Svobodní a Soukromníci vyzývají hejtmana a krajskou radu: Zastavte přípravy projektu nové nemocnice v Malenovicích

05.06.2019 11:48

Zastupitelský klub Svobodných a Soukromníků vyzval hejtmana Jiřího Čunka k okamžitému zastavení příprav projektu nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích.

Svobodní a Soukromníci vyzývají hejtmana a krajskou radu: Zastavte přípravy projektu nové nemocnice v Malenovicích
Foto: zlin.cz
Popisek: Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín

Krajské zastupitele k tomu vedou závažná zjištění, která vyplynula z nezávislých expertních stanovisek, jež si nechali vypracovat od špičkových ekonomů, odborníků na řízení nemocnic i stavebních znalců.

„Je třeba zastavit špatný a účelově připravovaný projekt nové nemocnice v Malenovicích, skoncovat s jednostrannou manipulací veřejnosti a vrátit se k modernizaci Baťovy nemocnice v jejím stávajícím areálu. Hejtman Čunek nás dlouhé měsíce tahal za nos, ale teď má na stole nezávislá expertní stanoviska, která boří jeho dosavadní snahu vykreslit výstavbu nové nemocnice jako jediné možné řešení,“ uvedl senátor a krajský zastupitel Ivo Valenta.

„Hejtman podruhé nenaplnil usnesení zastupitelstva o zpracování skutečně nezávislého oponentního posudku. Odborné expertízy, které jsme poskytli všem zastupitelům i členům kompetentních výborů, navíc potvrzují to, co říkáme od začátku - rozhodovací proces jak vylepšit krajské zdravotnictví je od počátku nastaven špatně a s cílem protlačit jedinou variantu,“ dodal krajský zastupitel Tomáš Pajonk.

Zastupitelé se přitom opírají hned o tři nezávislá expertní stanoviska. První z nich vypracoval bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Praha, doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc., a to společně se svými kolegy z Centra ekonomických a tržních analýz. Zabýval se především ekonomickými souvislostmi, analýzou rizik a finančními dopady na krajský rozpočet i ekonomiku nemocnic. Své zkušenosti s výstavbou Fakultní nemocnice v Olomouci pak ve svém stanovisku využil také dlouholetý ředitel této nemocnice, doc. MUDr. Václav Rýznar, CSc., MBA. Expertní posouzení stavebně-technického stavu objektů současného areálu KNTB pak zpracoval znalec v oblasti stavebnictví, Ing. Zdeněk Havel.

Všichni experti potvrdili, že modernizace KNTB je pro Zlínský kraj levnější a bezpečnější variantou, jak docílit razantního zlepšení podmínek pro pacienty i zdravotníky. Shodli se také na tom, že investiční záměr výstavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích představuje soubor natolik závažných rizik a nejasností, že doporučují rekonstrukci a modernizaci KNTB v současném areálu podle generelu z období po roce 2008 (více v samostatné tiskové zprávě).

Pod výzvu k zastavení přípravy investičního projektu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích se podepsali krajští zastupitelé Ivo Valenta, Tomáš Pajonk, Michal Dvouletý a Helena Lastoviczová. K nim se začínají spontánně přidávat také další lidé, kterým není lhostejný osud zdravotnictví ve Zlínském kraji.

VÝZVA zastupitelů Zlínského kraje k problematice modernizace Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Členové Zastupitelstva Zlínského kraje se seznámili s nezávislými expertními stanovisky, na základě kterých vyzývají hejtmana Jiřího Čunka a Radu Zlínského kraje k tomu, aby učinili následující opatření:

Na základě závažných zjištění, která vyplývají z nezávislých expertních stanovisek (doc. Schwarz, doc. Rýznar, Ing. Havel), neprodleně zastavte další přípravu investičního projektu nové nemocnice ve Zlíně – Malenovicích.

Ihned zahajte přípravu alternativního projektu, spočívající v modernizaci objektů v současném areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) s využitím doposud platného generelu rekonstrukce a modernizace KNTB. Tato alternativa je dostatečně komfortní, moderní a nezpůsobí finanční kolaps rozpočtu Zlínského kraje.

Nedopusťte zhoršení dostupnosti zdravotní péče, nepřipusťte finanční kolaps rozpočtu Zlínského kraje a společně zabraňme škodám velkého rozsahu, ke kterým by došlo v důsledku nedomyšlené, rizikové a nákladné investice do nové nemocnice ve Zlíně – Malenovicích.

Zastavte účelovou manipulaci s veřejným míněním a nevynakládejte další veřejné prostředky k reklamním sdělením pro veřejnost, z nichž vyplývá, že jediným a správným řešením je pouze projekt nové nemocnice v Malenovicích. Jedná se o nepravdivý, tendenční a subjektivní postoj, který nesdílíme a zásadně jej odmítáme.

Vyzýváme tímto další členy zastupitelstva Zlínského kraje, aby se k naší výzvě připojili, nepodlehli mediální masáži o „jediném správném řešení“ a odmítli tak nést svou osobní (nejen politickou) zodpovědnost za realizaci tohoto riskantního nápadu.

Právě teď je důležité, aby MYSLELO ZDRAVĚ co nejvíce z nás, tedy zastupitelů Zlínského kraje, a to bez ohledu na naši politickou příslušnost. Jedině tím společně dokážeme zabránit budoucím škodám.

Ve Zlíně 5. června 2019

Ivo Valenta, Tomáš Pajonk, Michal Dvouletý, Helena Lasztoviczová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…