Švýcaři nechtějí uzavírat jaderné elektrárny

24.02.2014 12:44

S návrhem švýcarské vlády na ukončení jaderné energetiky do roku 2019 nesouhlasí většina Švýcarů.

Švýcaři nechtějí uzavírat jaderné elektrárny
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Plánované ukončení provozu jaderné elektrárny Mühleberg, související s havárií ve Fukušimě, se má oproti dříve naplánovanému termínu v roce 2022 urychlit o tři roky. Z nejnovějšího průzkumu firmy DemoScope vychází, že by 78 procent Švýcarů chtělo hlasovat o transformaci energetického systému své země a o případném vyřazení jaderné energetiky rozhodnout až ve chvíli, kdy budou známa konkrétní čísla.

Švýcarská federální vláda již rozhodla o vyřazení pěti jaderných reaktorů, které vyrábějí 40 procent národní elektřiny. Většina Švýcarů (88 %) zastává názor, že energetický převrat nesmí ohrozit dostatečné dodávky elektřiny v zemi. V roce 2019 přijde Švýcarsko po uzavření jaderných reaktorů o 3 terawatthodiny elektřiny, které nenahradí ani obnovitelné zdroje energie, ani konvenční elektrárny největšího provozovatele BKW Energy. Naopak se země stane závislou na větších dodávkách ze zahraničí a prim získají cizí jaderné a uhelné elektrárny.

Na zakázku švýcarské nukleární společnosti bylo v říjnu 2013 dotazováno 2 200 respondentů. Od roku 2012 vzrostl počet osob (na 64 %), které se domnívají, že má jaderná energetika zásadní význam pro energetickou spotřebu země. S dlouhodobějším využíváním současných jaderných bloků souhlasí 68 procent respondentů – reaktory by měly zůstat s ohledem na bezpečnost zapojeny co nejdéle. Třetina navíc považuje jádro za bezpečný zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…