Symfonický orchestr Českého rozhlasu: Pohádkové odpoledne pro malé i velké

10.04.2019 21:20

Symfonický orchestr Českého rozhlasu přichystal pro malé i velké posluchače Pohádkové odpoledne se slavnými melodiemi z pohádek Pyšná princezna, Micimutr a Dvanáct měsíčků s živým hudebním doprovodem a filmovou projekcí. Koncert se odehraje v sobotu 13. dubna od 15 hodin ve Foru Karlín v Praze. To vše pod taktovkou Jana Kučery.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu: Pohádkové odpoledne pro malé i velké
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Úvod koncertu bude patřit zanimované Prokofjevově symfonické pohádce Péťa a vlk, jež vypráví o malém chlapci, který žije na venkově se svým dědou. Péťa je tu obklopen spoustou zvířat, jejichž zvuky jsou vždy přiřazeny k jednomu nástroji. Flétna zpívá jako pták, kočka mňouká jako klarinet a děda má hlas hluboký jako fagot. Zvukomalebná a popisná hudba vyústí v závěru do triumfálního pochodu. Film Péťa a vlk britské režisérky Suzie Templeton získal cenu „Oscar“ za nejlepší krátký animovaný film 2008.

Pyšná princezna se stala již klasikou a scéna, kdy princezna a přestrojený král Miroslav sjíždějí na kládě do řeky, se vryla do paměti většiny. Autor hudby Dalibor C. Vačkář napsal téměř muzikálové dílo, jehož titulní píseň Rozvíjej se poupátko vznikla na motivy veršů Františka Hrubína.

Autor hudby Dvanácti měsíčků Ondřej Gregor Brzobohatý oživí krásnou Marušku a bratry Měsíčky, kteří jí pomohou splnit nesmyslná přání nevlastní matky. Hudebního zpracování pohádky Micimutr se ujal známý český hudebník, skladatel a herec Ondřej Brousek. Kouzelnice Micimutr, která musí napravit nejeden převrácený osud pohádkových hrdinů, se postará, aby celý příběh dopadl jak jinak než dobře.

PROGRAM:

Sergej Prokofjev: Péťa a vlk
Pyšná princezna, hudba: Dalibor C. Vačkář
Dvanáct měsíčků, hudba: Ondřej Gregor Brzobohatý
Micimutr, hudba: Ondřej Brousek

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Jan Kučera – dirigent

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…