Symfonický orchestr Českého rozhlasu s Alexandrem Liebreichem

16.03.2018 12:04

Výročím přední kulturní instituce, která byla slavnostně otevřena před 130 lety jako Nové německé divadlo a dnes figuruje v tuzemském hudebním životě pod názvem Státní opera Praha, je zčásti inspirován další program rozhlasových symfoniků. Jejich příští šéfdirigent Alexander Liebreich uvede skladby někdejšího hudebního ředitele jmenovaného divadla Alexandra Zemlinského i Leoše Janáčka, jehož hudebně dramatická díla ve slavné novorenesanční budově rovněž zněla.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu s Alexandrem Liebreichem
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Po přestávce pak vyslechneme symfonickou báseň Smrt a vykoupení mladého Richarda Strausse a Rumunský koncert maďarského klasika 2. poloviny 20. století Györge Ligetiho.

„Program koncertu patří k nejpropracovanějším v této sezoně. Propojení Nového německého divadla s oblíbenými autory Alexandra Liebreicha, to vše vhodně doplněno Ligetiho opusem, slibuje skutečně pestrý a výjimečně zajímavý večer,“ prozrazuje ředitel SOČRu Jakub Čížek.

Alexander Zemlinsky byl v mládí považován za geniální zjev. Jeho tvorba ohromila Brahmse i Mahlera. Operu Es war einmal zkomponoval krátce po své pětadvacítce. S úspěchem ji ve Vídeňské dvorní opeře dirigoval Gustav Mahler. Její nevelký prolog se hrává samostatně. Třináct let po tomto jevištním díle vzniklo Šest písní na texty Maurice Maeterlincka. Ačkoli se opírají o mahlerovský vzor, je v nich již zcela patrná vyhraněnost skladatelova rukopisu. Sólo přednese vyhledávaná interpretka písňového repertoáru, zároveň též přední operní pěvkyně Stefanie Irányi, pocházející z Bavorska.

Alexander Liebreich má české kořeny a uvádí ve světě české i další slovanské autory. Janáčkova hudba z Její pastorkyně nás tentokrát čeká v jiné podobě než je hojně uváděná suita Talichova. Půjde o práci skladatele a aranžéra Tomáše Illeho. Jeho suita z Její pastorkyně se už dočkala provedení řadou orchestrů a byla rovněž nominována na cenu Grammy 2015. SOČR ji vydal na CD u vydavatelství Supraphon pod taktovkou Tomáše Netopila.

Letos Alexander Liebreich nastoupí svůj post u SOČRu, zároveň také převezme funkci uměleckého ředitele Festivalu Richarda Strausse v Garmisch-Partenkirchenu. Kromě toho byl zvolen předsedou Straussovy společnosti (a vystřídal tak W. Sawallische a B. Fassbaenderovou). Z odkazu „jeho osudového“ skladatele zazní Straussova třetí symfonická báseň Smrt a vykoupení.

Z někdejšího rakousko-uherského teritoria vzešla i poslední skladba večera, Concert Românesc, tedy Rumunský koncert od maďarského klasika druhé poloviny 20. století Györge Ligetiho. V mládí se intenzivně věnoval sběru folkloru a v tomto duchu také komponoval. Názvuky na rumunský folklor dodávají kompozici až živočišnou energii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…