THMP: Počet nelegálních reklam na lampách veřejného osvětlení v Praze postupně klesá

22.09.2022 19:38 | Tisková zpráva

Lamp veřejného osvětlení, na kterých jsou protiprávně umístěné nosiče s reklamou, různé plakáty, nálepky, trezory na klíče pro Airbnb a další prvky, je v metropoli čím dál tím méně. Stejně tak lamp posprejovaných graffiti. Zásluhy na tom má zejména každodenní činnost správce veřejného osvětlení, Technologie hlavního města Prahy (THMP).

THMP: Počet nelegálních reklam na lampách veřejného osvětlení v Praze postupně klesá
Foto: THMP
Popisek: Technologie hlavního města Prahy

„Graffiti, nelegální reklama a nereklamní doplňky na lampách nejenže přispívají k nárůstu vizuálního smogu a výrazně hyzdí veřejný prostor, ale představují přítěž i pro zaměstnance THMP. Mnohdy zakrývají čísla lamp nebo jejich dvířka, kvůli kterým je komplikované dostat se dovnitř. Současně i poškozují nátěry stožárů, a tím prodražují jejich údržbu,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Chabr, který má správu pražského majetku ve své gesci.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

THMP proto každodenně vysílá do ulic metropole své zaměstnance, kteří na základě vlastní kontrolní činnosti, hlášení svých kolegů a zejména na základě hlášení občanů lampy mechanicky čistí, odstraňují výlepy i jiné předměty a na nejvíce exponovaných místech aplikují speciální nátěr – tzv. antiplakát – ten díky obsahu hrubého zrna znesnadňuje další nelegální výlep a napomáhá jeho snazšímu odstranění. Ročně jejich rukama projdou až tisíce lamp.

„Ukazuje se, že když autoři výlepů a graffiti vidí, že jejich výtvory z lamp rychle mizí, mají menší motivaci v aktivitě pokračovat. Pokud navíc autora dokážeme identifikovat, zašleme mu oznámení o odstranění s výzvou ke zdržení se dalšího protiprávního jednání. Ke snižujícímu se počtu zmíněného vandalismu přispěla do jisté míry i pandemie koronaviru, kvůli které se pořádalo méně kulturních akcí a po Praze se pohybovalo méně turistů, kteří by různé samolepky lepili,“ vysvětlil místopředseda THMP Tomáš Novotný a doplnil, že v letošním roce se tak zatím na lampách neobjevily žádné nové trezory na klíče pro službu Airbnb ani cedule s cirkusovými plakáty.

Monitoring a odstraňování protiprávně umístěných reklamních nosičů, plakátů a graffiti provádí THMP od začátku svého působení v roce 2018. Zapojují se i občané, a to prostřednictvím aplikace Prahasviti.cz, která umožňuje černou reklamu nahlásit. Aplikace je zdarma ke stažení na platformách Google Play a App store.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…