Technická univerzita Liberec: Máme Centrum sportovní medicíny

14.01.2015 12:21

Centrum sportovní medicíny provozuje od začátku zimního semestru naše fakulta přírodovědně – humanitní a pedagogická jako samostatné pracoviště děkanátu. Informoval o tom ředitel Centra Petr Šifta. „Centrum vzniklo transformací bývalé laboratoře sportovní motoriky,“ upřesnil s tím, že nové pracoviště je pod přímou kontrolou děkana FP TUL.

Technická univerzita Liberec: Máme Centrum sportovní medicíny
Foto: wikipedia
Popisek: Technická univerzita Liberec.

Centrum sportovní medicíny TUL je registrováno jako nestátní zdravotnické zařízení s ambulantní péčí. Je vybavené špičkovou technologií a poskytuje komplexní nabídku služeb pro sportovce. Oddělení biomechaniky je zaměřené na sportovní analýzu pohybu. Umí například sledovat vybrané parametry pohybu sportovců a odhalovat případné nesrovnalosti. Centrum ale nabízí také služby veřejnosti, jako jsou například fyziologické zátěžové testy.

Centrum plánuje také vyšetřování lidí z rizikových profesí, jako jsou hasiči nebo důlní záchranáři. „Spolupracujeme s krajskou hygienickou stanicí a budeme analyzovat pohyby pracovníků v ochranných oděvech při extrémních zátěžích. Práce v takových oděvech je velmi vyčerpávající a často v nich lidé kolabují. Předmětem výzkumu je vlhkost, teplota a výměna plynů při dýchání, spotřeba kyslíku ale i subjektivní pocity,“ upřesnil vedoucí Centra. Dodal, že připravuje spolupráci s libereckou nemocnicí především v oblasti diagnostikování a prevence.

"Centrum je samostatně výdělečné činné a jeho činnost je založena na komerční bázi. Ceník služeb je j dispozici na webových stránkách. Zaměstnancům univerzity nabízíme padesátiprocentní slevy,“ řekl.

Předpokládá se, že nově ustavené Centrum, stejně jako jeho předchůdkyni Laboratoř sportovní motoriky, budou využívat vrcholoví sportovci. Zájem mají především o zátěžové testy. K dispozici jim bude ale i rehabilitační lékařka.

Zájem o spolupráci projevila také  řada základních škol. „Kontrolujeme u žáků správné držení těla a nabízíme speciální tělesnou výchovu. Ta je díky podpoře Libereckého kraje zdarma,“ řekl Šifta.

Našim studentům a zaměstnancům nabízí Centrum služby kondičních nebo výživových trenérů. „V plánu máme i rehabilitaci a fyzioterapii. Rádi bychom uzavřeli i smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Pak by se naše nabídka pro studenty a zaměstnance TUL ještě rozšířila,“ konstatuje Šifta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…