Technologický park MPO přilákal již stovky návštěvníků

11.08.2016 10:49

V pátek 5. srpna v šestnáct hodin se za celodenního deště a třináctistupňové teploty otevřely brány Olympijského parku Rio— Lipno 2016. Své první návštěvníky vzápětí přivítal i stánek Ministerstva průmyslu a obchodu nazvaný TECHNOLOGICKÝ PARK MPO.

Technologický park MPO přilákal již stovky návštěvníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ve stánku MPO přímo u hlavního vchodu do olympijského parku poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu prostor pro ukázky prací a výukových trenažerů studentů jihočeských středních a vysokých škol. Jeho cílem je spojit sportovní vyžití s podporou technického vzdělávání. Proto uvnitř na návštěvníky čekají především zábavné disciplíny na pomezí sportu a vyspělých technologií.

"Hned po zahájení k nám do stánku zavítaly první desítky či spíše stovky návštěvníků, většinou mladí lidé a rodiny s dětmi. Za pátek jich prošlo branami olympijského parku sedm a půl tisíce a v sobotu dalších téměř sedmnáct tisíc, takže zájem i o náš technologický park je veliký," říká projektová manažerka TECHNOLOGICKÉHO PARKU MPO Věra Zelinková. Jedním z prvních návštěvníků byl v pátek i náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný.

Pátek byl bohužel ovlivněn chladným a deštivým počasím, ale přes víkend se velkou atrakcí stala i tříkolka Trike, práce studentů VOŠ a střední průmyslové školy automobilní a technické z Českých Budějovic, která musela být v dešti zakryta.

Box, bowling a řadu dalších sportů si v našem stánku zkoušeli hlavně pánové na konzoli Xbox se senzorem Kinect Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Její tým tu vede Miroslav Vovesný z Projektového a inovačního centra VŠTE.

"K tomu, abyste mohli sportovat, vlastně stačí pouze postavit se před obrazovku se senzorem a pak už musíte zapojit svou hlavu, ruce a nohy a vlastně celé tělo. Je to ideální způsob, jak mladým lidem představit možnosti techniky, ukázat, že technologie nemusí být nudné, a zároveň je pořádně rozhýbat," říká Miroslav Vovesný. VŠTE tu představuje i 3D tiskárnu. V době naší návštěvy se tu tiskly funkční píšťalky pro sportovní rozhodčí…

Střelecký trenažer, respektive laserový simulátor střelby, tu představuje Střední odborná škola strojní a elektrotechnická z Velešína. Lekce laserové střelby tu s velkou trpělivostí poskytuje ředitele školy Milan Timko. "Laserový simulátor střelby z pistole je tichý a přitom přesný pomocník pro nácvik střelby a základních střeleckých návyků. Podle reakcí návštěvníků je s ním ale i velká zábava. Jsme tu svědky malých rodinných miniturnajů, protože samozřejmě započítává i výsledky jednotlivých střelců," dodává s úsměvem ředitel školy Milan Timko.

Hned vedle si návštěvníci na trenažerech kol pro výrobu elektřiny mohou vyzkoušet, kolik energie a úsilí je třeba na to, aby se rozsvítila žárovka nebo roztočil ventilátor. "Na výrobu trenažerů použili naši studenti rámy z vyřazených jízdních kol a samozřejmě svoje znalosti. Když chcete, aby svítila žárovka, musí se šlapat pokud možno konstantně, na roztočení ventilátoru je potřeba trochu více šlápnout do pedálů. Trenažer vám naměří, kolik jste vyrobili elektřiny, kolik byste ujeli kilometrů, jakou rychlostí, i co tento pohyb dělá s vaším tlakem," představuje "svítící kola" učitel odborných předmětů VOŠ, SPŠ a střední odborné školy řemesel a služeb ze Strakonic Vladimír Kocourek.

Když jsme u tlaku, nejen tlak, ale i další tělesné hodnoty vám ve stánku MPO naměří studenti Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pod vedením Lenky Šedové. Studenti oboru záchranář tu naučí zájemce i zásadám první pomoci a předvedou své záchranářské umění.

TECHNOLOGICKÝ PARK MPO na Lipně je veřejnosti k dispozici denně až do konce olympijských her, tedy do 21. srpna.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…