Teko Technology: S klesajícími prodeji tiskáren mohou zatočit letošní Vánoce

15.12.2013 20:01

Přestože trh tiskáren hlásí úbytek prodaných jednotek v Česku až o čtvrtinu, s konečnými čísly by mohly zamíchat vánoční prodeje. Pod stromečkem i v tomto roce najdou lidí zejména elektroniku. Mnozí si pořizují rovněž domácí tiskárny. Nákupy na poslední chvíli mohou snížit pokles podle odborníků z Teko Technology, předního tuzemského výrobce a distributora kancelářské techniky i o několik procent.

Teko Technology: S klesajícími prodeji tiskáren mohou zatočit letošní Vánoce
Foto: Teko Technology
Popisek: Teko Technology

Rodiče na mateřské dovolené, drobní živnostníci či začínající firmy dnes mohou pracovat jen prostřednictvím počítače a telefonu. Často je ale nutné výsledky předložit či prezentovat v tištěné podobě. Vlastní tiskárna tak může zefektivnit a usnadnit práci jednotlivce i malé kanceláře a to si mnozí uvědomují. Nákupy nechávají část i na konec roku a Vánoce jsou k tomu vhodnou příležitostí. Výběrem té správné techniky se dají snížit celkové výdaje na tisk materiálů a ušetřit čas věnovaný obíhání externích dodavatelů.  Potvrdili to i zástupci společnosti Teko Technology. „Pokud tisknete prezentace, loga či fotografie ve větším množství, laserovou tiskárnu jednoznačně oceníte. Mnozí lidé si to uvědomují, s nákupem ale nespěchají a nechávají ho na Vánoce,“ komentoval Petr Kempa, zástupce Teko Technology.

Laserová, jehličková či inkoustová tiskárna se hodí pro tisk různých tipů dokumentů a pro potřeby rozdílných uživatelů. Liší se v rozlišení, barevností i výkonu a ceně. Nejkomplexnější řešení dnes poskytují tiskárny All-in-One, které v kombinaci s kompatibilními tiskovými náplněmi ušetří až 60 % nákladů na tisk.   

Prodejní čísla?

Podle analytické společnosti IDC v České republice meziročně klesl o 25, 1 % v první polovině roku kvůli nové strategii výrobců, netýká se to příliš světového trhu, avšak i tam došlo k nižším prodejům. V druhém čtvrtletí letošního roku se světově prodalo více jak 13 tisíc produkčních tiskáren včetně multifunkcí. To znamená meziroční růst o 15 % v prodaných jednotkách. 

Na číslech za světový trh sice došlo ke zpomalení poklesu, ale i tak jsou prodeje tiskáren nižší, jak co do počtu zařízení (-1,8 %), tak do obratu (-1,7 %), než před rokem. Dva největší světové trhy, USA a Západní Evropa, přitom již zaznamenaly ve druhém čtvrtletí 2013 mírný nárůst prodejů. Ve Střední a Východní Evropě trh poklesl meziročně o 10,3 %. Příčinou je ekonomická situace a orientace na sdílení dokumentů resp. elektronická podoba, nikoli tisk.

Na tento fakt reagují výrobci podle Petra Kempy z Teko Technology i snahou nabídnout levnější spotřební materiál pro inkoustové tiskárny tak, aby uživatelé nemuseli mít obavy z vysokých nákladů na tisk.

Teko Technology radí, jak vybrat správný tip tiskárny pro konkrétní kancelář

Existují tři základní tipy tiskáren – jehličková, inkoustová a laserová. Použitelnost jehličkové tiskárny má bohužel značné limity. Využívá se hlavně k tisku faktur či k vyplňování tiskopisů. Jejím velkým negativem může být značná hlučnost, proto se příliš nehodí do domácího prostředí, a dále pomalý a většinou jednobarevný tisk.

Inkoustové tiskárny umožňují plnobarevný tisk a jsou méně hlučné. Jsou rozšířené v malých a středních firmách, které nemají vysoké nároky na tisk. Jejich pořizovací cena je poměrně nízká, ale spotřební materiál se může velmi prodražit. Životnost inkoustových tiskových náplní je v porovnání s tonery do laserových tiskáren krátká a díky technologii rozstřiku barvy může docházet k pokroucení papíru. Inkoust se navíc na papíru často rozpouští a životnost tiskových kazet snižuje i jejich vysychání. Hodí se pro tisk textů, nikoliv pro prezentační materiály s obrázky a grafy. 

Na zcela opačné straně stojí laserové tiskárny, které vládnou dnešním domácím i firemním kancelářím. Jsou jednoznačně ekologičtější a ekonomičtější než jejich výše zmíněné předchůdkyně. Poskytují kvalitní tisk díky vysoké rozlišovací schopnosti. Ostrost znaků, úspornost, tichý chod a spolehlivost i při vyšším množství výtisků, to jsou jejich hlavní přednosti. Pořizovací cena je sice vyšší, ale investice do kvality se vyplatí.

Více informací můžete získat na http://www.teko-toner.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…