Tématem Noci vědců na ČVUT v Praze bude bezpečnost

27.09.2016 15:14

Již potřetí se České vysoké učení technické v Praze připojí k celorepublikové akci Noc vědců. Ta se uskuteční 30. září v době od 17.00 do 23.00 hodin. V rámci letošního tématu, kterým je bezpečnost, se v dejvickém kampusu představí Fakulta elektrotechnická, Fakulta strojní, Fakulta stavební a Fakulta informačních technologií. Veřejnosti přístupná bude i Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská v Břehové ulici v centru Prahy.

Tématem Noci vědců na ČVUT v Praze bude bezpečnost
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská nabídne exkurze s názvem Spoutání energie hvězd v pozemských podmínkách. Během nich bude možné získat informace o termojaderné fúzi nebo o tokamaku Golem. Novinkou v programu budou populárně naučné přednášky o radioaktivitě v jedné domácnosti, ionizujícím záření v medicíně nebo chemické stabilitě organických molekul pro přepracování vyhořelého jaderného paliva.

V dejvickém kampusu bude Fakulta elektrotechnická předvádět lékařskou techniku, přiblíží fenomén blackoutu a energetickou gramotnost. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet deaktivaci bomby nebo letecký simulátor. Otevřené budou rovněž laboratoře vysokého napětí. Během

večera se představí i projekt studentské elektrické formule, IT kouzla nebo Banana piano.

Neméně zajímavá bude exkurze Fakulty strojní. Ta připravila dva okruhy prohlídkových tras. Ve vestibulu budou prezentována speciální jízdní kola FESTKA společně s projektem studentské formule se spalovacím motorem. Okruhu halových laboratoří bude dominovat téma mechaniky a zpracování kovů, ke slovu se dostane ale i zpracovávání odpadů a další témata.

Na Fakultě stavební si hosté mohou prohlédnout atraktivní prostředí Ateliéru D a odborné laboratoře. Například ve vodohospodářském experimentálním centru bude vystaven model umělé slalomové dráhy pro plánované letní olympijské hry 2020 v japonském Tokiu, k vidění bude i unikátní patentovaná bezlopatková turbína pro získávání energie z pomalu tekoucích zdrojů. Přichystána bude ukázka bezpečnostních problémů při používání standardních čipových platebních karet v laboratoři Fakulty informačních technologií.

Účast ČVUT v Praze na Noci vědců oceňuje i jeho rektor prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng.: „Těší mě, že se pracoviště ČVUT zapojily do tak významného celorepublikového projektu. Popularizace vědy a výzkumu je pro naši budoucnost přínosná a pomáhá nám lákat zájemce na techniku“.  

Podrobný program Noci vědců na ČVUT v Praze je k dispozici na stránce: http://www.noc-vedcu.cz/?p=5858.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…