Temelín optimalizuje provoz, do přenosové soustavy dodává historicky nejvíc elektřiny

22.11.2022 13:30 | Komerční článek

Historicky nejvyšších výkonů dosahuje v těchto dnech Jaderná elektrárna Temelín. Pomáhá tomu chladné počasí, ale především předchozí modernizace a dobré provozní nastavení. Vyšší výkony se navíc kryjí s obdobím vyšší spotřeby. Podle vedení ČEZ má klíčová česká elektrárna stále potenciál k růstu dosahované výroby bezemisní elektřiny.

Temelín optimalizuje provoz, do přenosové soustavy dodává historicky nejvíc elektřiny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výkon každého ze dvou temelínských bloků přes 1100 MWe. Ještě nedávno nedostižný cíl, v listopadu už běžná každodenní realita. A nárůst výkonu přichází v době, kdy sílí požadavky na energetickou bezpečnost a spotřeba elektřiny s ohledem na roční období roste. „Je za tím řada drobných projektů, využití možností technologie a inovace ve zpracování dat. I s maximálním důrazem na bezpečnost věřím, že je řada možností ještě před námi,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Letošní navýšení je proti předchozím rokům výsledkem především nalezení optimálního provozního režimu. Energetici to zjednodušeně přirovnávají k nastavení aerodynamiky Formulí 1. „Je velmi složité v každém okamžiku nalézt optimální nastavení technologie, proto jsme k tomu začali využívat i moderní matematickou metodu zpracování velkých dat (Big data), která dokáže efektivně zohlednit provozní a meteorologická data z posledních let a pomoci tak najít optimální nastavení cirkulačních čerpadel, která vhání vodu do chladicích věží,“ vysvětlil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Nižší elektrická spotřeba čerpadel pak znamená více elektřiny dodané do přenosové soustavy a to i pro několik stovek českých domácností. Energetici přitom na optimalizaci vlastní spotřeby dál pracují. V současné době připravují nový software, který bude online hlídat ekonomický provoz hlavních výrobních bloků elektrárny Temelín. Do zkušebního provozu by ho chtěli nasadit v příštím roce.

Po zahájení provozu v letech 2000 a 2002 vyráběl každý z temelínských bloků 981 MWe. Díky řadě projektů má nyní každá výrobní jednotka nominální výkon 1086 MWe. Podobným vývojem přitom prochází i Jaderná elektrárna Dukovany, zde bezpečně vzrostl výkon ze 440 MWe z každého ze čtyř bloků na 510 MWe. Zvýšení výkonu tak odpovídá například výrobě velké uhelné elektrárny, bez emisí, záboru půdy či vyšší spotřeby paliva.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 14,2 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 22. 11. 2022

První i druhý blok jsou v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1101 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 7 079 263 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku: 

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1102 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 7 098 200 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…