Test Janečkovy Demokracie 2.1: Sněmovna bez extremistů

15.12.2013 16:23

Debakl komunistů a úspěch kandidátů bez zkažené reputace. To jsou hlavní výsledky volebního experimentu agentury Market Vision, který zjišťoval, jak by lidé volili podle pravidel nového systému Demokracie 2.1 navrženého matematikem a podnikatelem Karlem Janečkem.

Test Janečkovy Demokracie 2.1: Sněmovna bez extremistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

KSČM v experimentu nezískala ve všech čtrnácti obvodech ani jeden mandát. Propadly i jiné extremistické nebo populistické strany jako DSSS či Úsvit přímé demokracie. Naopak jasným vítězem voleb se stalo politické hnutí ANO, které získalo 19 z 28 mandátů. Dveře Sněmovny by ovšem zůstaly zavřené pro lídra hnutí Andreje Babiše. Způsobily to tzv. minusové hlasy, podobně jako u místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ani ten by ve Sněmovně nezasedl.

Naopak nejlépe dopadl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Pouze 26 procent lidí přitom hlasovalo pro stranu, kterou volilo v reálných volbách, 44 procent lidí se pak přiklonilo k volbě osobností i z jiných partají, nejen ze své oblíbené strany.

„Mandáty v zásadě získali lidé, kteří nemají v politice zkaženou reputaci. Naopak jména s podezřelou nebo vyloženě pošramocenou minulostí Demokracie 2.1 tvrdě ztrestala,“ komentuje výsledky experimentu Karel Janeček.

Podle něho experiment potvrdil logické předpoklady, že systém Demokracie 2.1 zvyšuje šance slušných a schopných lidí na zvolení do Sněmovny a má potenciál zlepšit fungování státu a ozdravit klima společnosti. „Tohoto účinku se dosahuje nejen díky tomu, že se volí osobnosti, ale i kvůli efektu více hlasů, kdy má informovaný volič při zachování rovnosti hlasů větší vliv na výsledek voleb,“ říká Karel Janeček.

Experiment agentura prováděla ve dnech sněmovních voleb na reprezentativním vzorku 2500 respondentů. Respondenti byli požádáni, aby do dotazníků uvedli, jak volili ve volebních místnostech, včetně preferenčních hlasů, a následně pak odvolili podle systému Demokracie 2.1. Více o tomto volebním systému na www.demokracie21.cz.  

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…