Titul juniorského sommeliera Moravy připadl Znojmu

30.11.2015 8:35

Třetí ročník soutěže Junior Sommelier Moravy, která se konala na konci listopadu v Louckém klášteře ve Znojmě, zná své vítěze. Mezi 17 soutěžícími ze 6 škol kralovala mladá, ale šikovná sommelierka Michaela Stuchlíková ze Znojma.

Titul juniorského sommeliera Moravy připadl Znojmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinárna, ilustrační foto

Všichni soutěžící ale předvedli kvalitní výkony a ukázali, že vínu rozumí. „Tuto soutěž pořádáme s cílem posílit odborné znalosti o víně v gastronomii, tedy jak víno správně skladovat, doporučovat k jednotlivým pokrmům a následně ho i servírovat. To vše s důrazem na vína z Moravy a z Čech. Ačkoliv to soutěžící vůbec neměli lehké, podali výborné výkony, za což jim děkujeme. Věřím, že se oboru sommelierství budou věnovat i nadále,“ hodnotí soutěž její ředitel František Koudela.

Získat titul Junior Sommelier Moravy znamenalo poprat s několika disciplínami. V základním kole museli soutěžící zvládnout písemný test s otázkami o vinařství, vinohradnictví a gastronomii celého světa. Museli znát pojmy jako horizontální degustace, sur lie či vyznat se v tom, jakým křížením vznikaly různé odrůdy. Otázky do testu připravoval viceprezident Asociace sommelierů ČR pro Moravu Libor Nazarčuk. „Škoda, že Libor Nazarčuk neviděl reakce soutěžících na jeho otázky, když je vyplňovali, to by koukal,“ říká s úsměvem Koudela. Libor Nazarčuk se totiž soutěže osobně zúčastnit nemohl, protože ve stejném termínu prezentoval moravská vína v zahraničí.

V semifinále následovala degustace anonymních vzorků vín a servis červeného vína. Ve finále, do kterého postupují čtyři nejlepší, čekaly na soutěžící následující disciplíny: doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu, oprava chyb ve vinném lístku (vinný lístek je postavený na vínech pocházejících z České republiky), servis sektu a představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí, kterou si vylosovali.

Nejlepší výkon předvedla Michaela Stuchlíková (SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo), druhé místo obsadil Vladimír Přibáň (Hotelová škola Plzeň) a třetí místo obsadila Erika Juránková (SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo). „Všem třem patří velká pochvala, neboť museli prokázat, že vínu opravdu rozumí,“ dodává Martin Pastyřík, prezident AS ČR a předseda hodnotící poroty.

Soutěž ovšem není přínosná jen pro samotné soutěžící, ale i pro vinařství, vinohradnictví a gastronomii obecně. A tudíž i pro tuzemské vinaře. Soutěž je zaměřena na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii s důrazem na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech. „Naším cílem je právě výchova a vzdělávání budoucích pracovníků v gastronomii, abychom zvedli úroveň personálu a aby se kvalitní servis vína stal běžnou součástí návštěvy restaurací, hotelů či jiných zařízení,“ doplňuje Koudela.

Novinkou letošního ročníku soutěže byl doprovodný program. Naplánována byla exkurze do Vinařství Špalek, držitele titulu Vinařství roku 2014 v kategorii malá vinařství, a do nově otevřeného Vinného krámku DECI DECI, který je dílem Vinařství Arte Vini.

Junior Sommelier Moravy ovšem není jen o soutěžení. Přítomní se tu vlastně i odborně vzdělávali. Přednášku o vínech originální certifikace a apelačních systémech přednesl Michal Šetka, šéfredaktor časopisu WINE & Desgustation, o činnostech a akcích Vinařského fondu ČR a o možnostech spolupráce pro mladé sommeliery informoval Martin Chlad, ředitel obchodu a marketingu Vinařského fondu. O znalostech a dovednostech přednášel Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR a o vínech v gastronomii přednášel Martin Marian, ředitel hotelu Regina v Praze a hotelu a vinařství Galant v Mikulově. „Přednášejícím i dalším partnerům bych rád poděkoval,“ uzavírá Koudela.

Třetí ročník soutěže Junior Sommelier Moravy, jejímž pořadatelem je Asociace sommelierů ČR – pobočka Morava, se konal za podpory Vinařského fondu ČR, města Znojma a pod záštitou Ministerstva zemědělství.

Fotogalerie celé soutěže naleznete na www.sommeliermoravy.cz a na facebooku www.facebook.com/sommelier.moravy.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…