Všichni soutěžící ale předvedli kvalitní výkony a ukázali, že vínu rozumí. „Tuto soutěž pořádáme s cílem posílit odborné znalosti o víně v gastronomii, tedy jak víno správně skladovat, doporučovat k jednotlivým pokrmům a následně ho i servírovat. To vše s důrazem na vína z Moravy a z Čech. Ačkoliv to soutěžící vůbec neměli lehké, podali výborné výkony, za což jim děkujeme. Věřím, že se oboru sommelierství budou věnovat i nadále,“ hodnotí soutěž její ředitel František Koudela.
Získat titul Junior Sommelier Moravy znamenalo poprat s několika disciplínami. V základním kole museli soutěžící zvládnout písemný test s otázkami o vinařství, vinohradnictví a gastronomii celého světa. Museli znát pojmy jako horizontální degustace, sur lie či vyznat se v tom, jakým křížením vznikaly různé odrůdy. Otázky do testu připravoval viceprezident Asociace sommelierů ČR pro Moravu Libor Nazarčuk. „Škoda, že Libor Nazarčuk neviděl reakce soutěžících na jeho otázky, když je vyplňovali, to by koukal,“ říká s úsměvem Koudela. Libor Nazarčuk se totiž soutěže osobně zúčastnit nemohl, protože ve stejném termínu prezentoval moravská vína v zahraničí.
V semifinále následovala degustace anonymních vzorků vín a servis červeného vína. Ve finále, do kterého postupují čtyři nejlepší, čekaly na soutěžící následující disciplíny: doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu, oprava chyb ve vinném lístku (vinný lístek je postavený na vínech pocházejících z České republiky), servis sektu a představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí, kterou si vylosovali.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva