Tonery a cartridge nepatří do popelnice

23.02.2014 20:40

Od února 2014 mají školy registrované v projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět možnost vracet k ekologické likvidaci i použité laserové tonery a inkoustové cartridge.

Tonery a cartridge nepatří do popelnice
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Organizátoři projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět od února 2014 navázali spolupráci se společností Cart4future, s.r.o., která se na území celé České republiky zabývá sběrem, výkupem a ekologickou recyklací použitých inkoustových cartridgí a laserových tonerů do tiskáren. Důvodem pro bližší spolupráci je snaha o.p.s. Recyklohraní seznamovat nejmladší generaci s nejrůznějšími možnostmi recyklace vysloužilých výrobků. "Vzájemnou spoluprací se snažíme zjednodušit podmínky pro správné nakládání s vysloužilými tonery a cartridgemi a zároveň umožňujeme žákům získat správné návyky pro jejich další život.

Věříme, že svým přístupem pozitivně ovlivní i své nejbližší okolí," vysvětluje motivy ke spolupráci ředitelka Recyklohraní, o.p.s. Ilona Johnová Koukalová. Do dnešního dne o sběrný box projevilo zájem více než 400 škol z celé ČR a další přibývají každým dnem.

"Laserové nebo inkoustové tiskárny najdeme dnes snad už v každé škole, kanceláři i v mnohé domácnosti. S rostoucím! počtem používaných tiskáren roste i počet prázdných tonerů a cartridgí. Jen málokdo ví, jak s nimi naložit," doplňuje Ilona Johnová. Každoročně jich po celém světě skončí na skládkách s nebezpečným odpadem více než 500 miliónů kusů, přičemž plasty, ze kterých jsou vyrobeny, se v přírodě rozkládají 450-1000 let! Málo je znám i fakt, že mnohé tonery a cartridge lze použít až 4x.

Jak je tedy správně likvidovat? "Tonery a cartridge určitě nepatří do směsného odpadu ani do popelnic na elektroodpad. Nejlepší způsob, jak s prázdnými tonery a cartridgemi naložit, je odnést je na sběrný dvůr nebo do speciálního sběrného boxu. Ten lze najít na mnohých úřadech a od února i na školách registrovaných v projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět," vysvětluje ředitelka Recyklohraní, o.p.s. Školy jsou za sběr tonerů v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět odměňovány body, které mohou kdykoli proměnit za odměny pro žáky nebo zajímavé pomůcky do školní praxe. Dodání prázdn! ých boxů a odvoz plných je služba poskytovaná zcela zdarma. Zajímavosti z oblasti recyklace tonerů a cartridgí:

* Ročně se na celém světě vyhodí přes 500 milionů inkoustových cartridgí a laserových tonerů!
* Celková hmotnost vyhozených cartridgí a tonerů je stejná jako hmotnost 112 463 osobních automobilů!
* Pokud všechny vyhozené cartridge a tonery poskládáte vedle sebe, obepnou 3x rovník!
* Plasty, ze kterých jsou cartridge a tonery vyrobeny se rozkládají 450-1000 let!
* Cartridge a tonery můžou být znovu použity až 4x!

Projekt Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je školní recyklační program pořádaný pod záštitou MŠMT České republiky. Cílem projektu je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií, použitých drobných elektrozařízení, laserových tonerů a inkoustových cartridgí. Organizuje jej Recyklohraní, o.p.s. ve spolupráci s neziskovými společnostmi ASEKOL, ECOBAT, EKOLAMP a ELEKTROWIN. Sběr tonerů je od února 2014 organizován ve s! polupráci s Cart4future, s.r.o. V současnosti je do projektu zapojeno více než 3140 mateřských, základních a středních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…