Třetí blok čínské JE Tchien-wan dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu

02.10.2017 16:50

28. září 2017 v 22 hodin 27 minut středoevropského času dosáhl reaktor 3. bloku jaderné elektrárny Tchien-wan (angl. Tianwan) minimálního kontrolovaného výkonu. Tento blok se staví v Číně za technické pomoci Skupiny ASE z ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Začíná tím energetické spouštění bloku.

Třetí blok čínské JE Tchien-wan dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu
Foto: Rosatom
Popisek: jaderná elektrárna Tchien-wan

Proces fyzikálního spouštění 3. bloku začal 18. srpna 2017, když byla do reaktoru zavezena první palivová kazeta. Později bylo do reaktoru vloženo celkem 163 palivových kazet. Všechny práce byly prováděny v automatizovaném režimu s dohledem nad dodržováním všech bezpečnostních norem. Povolení k zavezení čerstvého jaderného paliva do reaktoru udělil dozorný úřad National Nuclear Safety Administration of China NNSA) 9. srpna 2017.

Palivo se podařilo zavézt do reaktoru v předstihu oproti plánovanému termínu a po získání všech potřebných povolení dosáhl 3. blok 28. září 2017 minimálního kontrolovaného výkonu. Začala řízená řetězová štěpná reakce, řídicí systémy naměřily první neutrony. Nyní začne energetické spouštění, během nějž bude 3. blok připojen k síti.

„Dnes se odehrála klíčová událost při spouštění druhé části jaderné elektrárny Tchien-wan,“ řekl prezident Skupiny ASE, Valerij Limarenko. „3. blok této elektrárny poprvé dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu a bude následovat energetické spouštění. Je příznačné, že první dva bloky této elektrárny, které jsme postavili ve spolupráci s čínskými kolegy, jsou hodnoceny jako jedny z nejlepších v Číně. V této elektrárně používáme nejmodernější technologie a poslední výsledky vývoje v oblasti jaderné energetiky a řízení výstavby. Věříme, že druhá část jaderné elektrárny Tchien-wan bude efektivně sloužit čínským občanům a bude posilovat spolupráci mezi našimi zeměmi.“

Jaderná elektrárna Tchien-wan je největším objektem rusko-čínské hospodářské spolupráce. První dva bloky byly spuštěny v roce 2007 a každý rok vyrobí přes 15 TWh elektřiny. Zahájení komerčního provozu třetího bloku je plánováno na rok 2018.

Výstavby této jaderné elektrárny se účastnily i české firmy, které sem dodávaly svou produkci od roku 2002. Například firmy Armatury Group, Modřany Power a MSA dodaly armatury, Sigma Group čerpací techniku, Kabelovna Kabex kabely, ZPA Pečky elektropohony a Vítkovice díly parogenerátorů a vysokotlaké ohříváky.

„Do Tchien-wanské jaderné elektrárny dodáváme naši produkci od roku 2006 až do současnosti. V příštím roce očekáváme další objednávky, většinou se jedná o kulové kohouty, zpětné a motýlkové klapky. Celkově jsme zatím dodali cca za 20 mil Kč. Spolupráce s Tchien-wanskou elektrárnou je stále aktivní i díky certifikaci naší produkce u NNSA China,“ řekl Ing. Jan Halfar, vedoucí Úseku strategických projektů a rozvoje produktů pro energetiku společnosti MSA, a.s..

Výstavba 3. a 4. bloku JE Tchien-wan probíhá na základě rusko-čínskou mezivládní dohodou o spolupráci, která byla podepsána v roce 2012. Základem je ruský projekt AES-91 s reaktorem VVER-1000, který plně odpovídá současným technickým a bezpečnostním požadavkům Číny, Ruska a Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Výstavbu realizuje čínská společnost Jiangsu Nuclear Power Corporation (JNPC) společně s ruskou společností Atomstrojexport, která je součástí Skupiny ASE.

Skupina ASE byla vytvořena v rámci formování inženýringové divize Rosatomu a vznikla spojením předních společností této oblasti: Inženýringová společnost ASE, Atomstrojexport, Atomenergoprojekt a Atomprojekt.

Skupina ASE je jedním ze světových lídrů v inženýringu v oblasti jádra a celosvětově zaujímá 30% podíl na trhu výstavby jaderných elektráren. Má zastoupení, pobočky a operační kanceláře v 15 zemích světa a přes 80% jejího portfolia zakázek připadá na zahraniční projekty.

Kromě projektování a výstavby jaderných elektráren velkého výkonu realizuje společnost také projekty objektů pro nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem a teplárenských objektů. Také nabízí kompletní spektrum služeb typu EPC, EPC(M) a PMC pro libovolné složité průmyslové celky.

Společnost ASE vyvíjí a aktivně používá Multi-D, což je inovativní systém řízení projektů na výstavbu složitých průmyslových objektů, který umožňuje efektivněji řídit parametry projektu, jako jsou náklady, doba nutná k realizaci a kvalita.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…