Třicátý čtvrtý týden na ČMKBK: Ceny zemního plynu i elektřiny vzrostly

27.08.2018 10:19

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) bylo ve 34. týdnu uzavřeno 76 kontraktů na dodávku 349,8 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu v hodnotě 450 milionů korun. Dvě třetiny ze zobchodované elektřiny (228 tisíc MWh) připadly na kontrakty v režimu postupné fixace ceny.

Třicátý čtvrtý týden na ČMKBK: Ceny zemního plynu i elektřiny vzrostly
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Ve 34. týdnu se neobchodovaly roční kontrakty zemního plynu. Cena dvouletých kontraktů plynu ve velkoodběru stoupla proti předchozímu obchodování o 5,3 procenta na 599 Kč/MWh, v maloodběru se zvýšila o 0,3 procenta a uzavírala na 617 Kč/MWh.

Roční kontrakty elektřiny se sdruženou službou dodávky zdražily ve vysokém napětí o 2,7 procenta na 1299 Kč/MWh, v nízkém napětí o 7,5 procenta na 1354 Kč/MWh. Elektřina bez sdružené služby dodávky uzavírala ve vysokém napětí na úrovni 1319 Kč/MWh, v nízkém napětí na kurzu 1375 Kč/MWh.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice. Trh s dodávkami elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele burza otevřela v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec