Turistický spolek Lipenska: Na Vltavu se letos chystá více kuriozních plavidel než v předchozích letech

31.08.2023 22:03 | Tisková zpráva

Tradiční trasu na vlnách řeky Vltavy z Vyššího Brodu do Rožmberka se během poslední prázdninové soboty chystá sjet osm kuriozních plavidel. Tolik posádek se zatím přihlásilo do letošního již 49. ročníku této netradiční přehlídky. Organizátoři čekají, že se na poslední chvíli ještě další posádky objeví. Z vyšebrodského kempu Pod hrází tak bude splouvat více plavidel, než tomu bylo v předchozích létech.

Turistický spolek Lipenska: Na Vltavu se letos chystá více kuriozních plavidel než v předchozích letech
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

„A to je dobrá zpráva! Počet posádek ještě jistě vzroste, ještě nejsou přihlášeny tradiční lokální posádky, které přichází až v den konání. V novodobé historii je rekordní počet posádek 17. Před rokem 1989 se sem sjíždělo až 50 plavidel z celé republiky, ale vzhledem k nedostatku jiných akcí, nelže tyto roky příliš srovnávat,“ uvádí Michal Rolčík, vedoucí odboru kultury Městského úřadu ve Vyšším Brodě.

V letošním roce bylo poprvé možné přihlásit se online - na webu ZDE. Ještě do 11 hodin je možné hlásit se na místě.

Jakými tématy se stavitelé plavidel inspirovali, nechtějí organizátoři prozrazovat. „To je vždy překvapení. V tuto chvíli některá témata známe, ale většina posádek nám ve formuláři přesnější informace nesdělila. Rozhodně stojí za to přijet do Vyššího Brodu už v 10 ráno a mít možnost prozkoumat a ohodnotit jednotlivé posádky, ještě než vyrazí směr Rožmberk nad Vltavou,“ uvádí Rolčík, který je ve funkci teprve několik týdnů.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

V minulosti vyrazily na Vltavu posádky, převlečené za tři mušketýry, brouky kůrovce nebo piráty. „Celou akci již léta sleduji a v posledním měsíci jsem se intenzivně seznamoval i s bohatou historií celé akce, která má úctyhodný 49. ročník, což je na české poměry opravdu unikátní. I proto jsem se maximálně vynasnažil, aby tradiční událost nepřišla o další ročník, jelikož i kvůli pandemii covid-19 se ročníky nekonaly. Bez pomoci kolegů Lucie a Pavla z infocentra a dobrovolníků v čele s Jindrou Longauerovou ze spolku Lipen by ovšem letošní ročník neproběhl, takže jim patří velký dík za nasazení v posledním měsíci,“ uvádí Rolčík.

Připravený je dopolední program pro děti, kdy si budou moci v dílničkách vyrobit plavidlo, a připravené je i malování na obličej. Večer zahrají domácí kapely PubStrings a Siskins.

O vítězi se samozřejmě rozhodne na trati. Tradičně získá finanční odměnu. „V posledních letech se o prvenství přetahují místní posádky z Vyššího Brodu a Lipna nad Vltavou a podobné to bude nejspíš i letos, znalost prostředí je určitě jednou z výhod,“ uvádí Rolčík.

Kromě domorodců se tradičně přihlásily i posádky z Moravy nebo středních Čech. Organizátoři se už teď těší na další rok, kdy „kuriózní plavidla“ čeká neuvěřitelný 50. ročník. „To je skvělá příležitost vrátit tomuto netradičnímu podniku svoji dávnou slávu a přilákat nové účastníky i diváky a partnery,“ uzavírá Michal Rolčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…