Turistický spolek Lipenska: Rekord na Vltavě?

22.04.2018 13:10

Jaká bude letos vodácká sezóna? Opět rekordní? Podle provozovatelů služeb na Vltavě sjelo naši nejfrekventovanější řeku v posledních dvou letech až 250 000 lidí. Přibývá cizinců a jednodenních turistů.

Turistický spolek Lipenska: Rekord na Vltavě?
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Stále větší zájem o splutí horní ho toku Vltavy evidují letos majitelé firmy Ingetour, která je největším poskytovatelem služeb v oblasti vodní turistiky na horním toku naší nejfrekventovanější řeky. V posledních dvou letech byl zájem dokonce největší v novodobé historii. Přibývá cizinců a jednodenních vodáků. Podle odhadů společnosti Ingetour splouvalo Vltavu mezi Vyšším Brodem a Českými Budějovicemi v letě 2016 i 2017 vždy až 250 000 lidí, přičemž v průměru stráví na vodě 2 až 3 dny.

„Trend je jednoznačně vzrůstající. Přesné každoroční statistiky všech lodí a vodáků na Vltavě, pokud vím, neexistují. Čísla můžeme jen dohadovat, ale že je více lodí i lidí než v předchozích letech, bylo znát už ze zběžného pohledu na řeku,“ uvádí Pavel Mačuda, který pracuje pro společnost Ingetour a s půjčováním lodí na Vltavě má zkušenosti již od počátku 90. let. Ingetour dnes disponuje více než tisícovkou kánoí a raftů a se svými 8 stálými základnami na Vltavě poskytuje kompletní vodácký servis.

Ve Vyšším Brodě, Rožmberku, Nahořanech a v Českém Krumlově také provozuje vodácké kempy, ubytovny a vodácká občerstvení. Právě od 90. let byl patrný trend výrazného nárůstu počtu vodáků související s rozvojem služeb na Vltavě. Na přelomu tisíciletí byl zájem spíše konstantní, nebo dokonce vlivem povodní v roce 1997 a 2002 poklesl. V posledních několika letech však lze opět pozorovat vzrůstající chuť o trávení dovolené na řece.

Tomuto stavu nahrálo například i to, že se v obou předchozích letech jednalo o velmi teplá a suchá léta, kdy většina vodáckých řek měla vody málo nebo nebyly v některých obdobích splavné vůbec. Také se dá dohadovat, že Češi více preferují tuzemskou dovolenou, protože se již částečně nasytili exotických destinací, anebo se obávají jezdit do zahraničí kvůli napjaté či nepřehledné mezinárodní situaci.

Jedním z důvodů je určitě i to, že tzv. „nevodácká“ veřejnost objevila, jak je splutí řeky dnes jednoduché. Dříve na vodu vyráželi spíše jen skalní vodáci, kteří vozili své laminátové lodě. Pořízení takové lodě bylo drahé, přeprava z domova na řeku komplikovaná a oprava poničené lodě náročná. Dnes však na každé řece působí několik půjčoven a vodák tak nemusí řešit ani nákup, ani přepravu, ani opravy lodí. Tyto starosti zůstávají půjčovnám. I proto tento způsob rekreace vyhledává stále více lidí, a to i takových, kteří nemají s vodáctvím vůbec žádné zkušenosti. „Jsme v době takřka ,nerozbitných‘ plastových lodí a ,nepřevrhnutelných‘ nafukovacích člunů, takže spousta dnešních vodáků v podstatě nemá ani páru o tom, jak se pádluje. Řeku si dnes opravdu může splout úplně každý,“ říká Mačuda.

Nejpočetnějšími národnostmi na Vltavě jsou Češi a Slováci, ale narůstají i počty ostatních cizinců. Nejvíce jsou to samozřejmě sousední Rakušani a Němci, naučily se sem například jezdit rakouské a německé školy na sportovní pobyty či školní výlety. Kromě turistů ze sousedních zemí pak na výlet na lodi vyráží často Holanďané a Belgičané ubytovaní na Lipensku, nebo také Maďaři či Rusové.

Čištění Vltavy

So 19. 5. 2018 v 9 hodin
Vyšší Brod, kemp Pod Hrází'
pro účastníky lodě zdarma na volné splutí řeky v neděli 20. 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…