Turistický spolek Lipenska: V Černé v Pošumaví se staví unikátní cyklostezka přes hráz Lipna

23.05.2019 20:45

V Černé v Pošumaví se začala budovat unikátní cyklostezka, která povede vedle hráze oddělující tzv. velké a malé Lipno. Bude stát 43 milionů korun, hotovo by mělo být na konci září tohoto roku.

Turistický spolek Lipenska:  V Černé v Pošumaví se staví unikátní cyklostezka přes hráz Lipna
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

„Stavět se začalo minulý týden. Na některých místech jsou odstraněná svodidla a jsou zde vybudované nájezdy pod úroveň dnešní silnice, kde postupně vzniká nová cyklostezka,“ uvádí starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková. Řidiči musí na místě počítat s výrazným omezením rychlosti, později až stavební práce pokročí, bude dopravu přes Lipno řídit i semafor. „Návštěvníci se musí přes léto trošičku obrnit trpělivostí, ale výměnou za to pak bude jak pro řidiče, tak pro cyklisty mnohem větší pohoda a bezpečí při návštěvách Lipenska,“ říká Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci území od Stožce po Rožmberk.

Cyklostezka splyne se současnou silnicí, která vede na hrázi. Nákladní automobily nyní naváží vedle stávající silnice balvany, které zajistí dostatečně pevný základ vznikající stezky. V rovnoběžné linii s navážkou plavou nyní na hladině Lipna asi pět metry od břehu PET lahve, které označují opačnou hranici cyklostezky. Stezka bude 1,2 kilometrů dlouhá, asi tři metry široká, 85 procent nákladů pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Cyklostezka vzniká v dnešním tzv. malém lipenském jezeře, tedy na pravé straně při výjezdu z Černé. Tady hráz rozetíná hladinu lipenského jezera na dvě poloviny. Cyklostezka povede asi půl metru nad hladinou. Nejprve sem proto bude nutné navézt mnoho obřích kamenů, na kterých se cyklostezka začne budovat. Součástí bude i mostek, pod kterým budou proplouvat lodě a také nová místa odkud bude možné pohodlně chytat ryby.

Plán volně navázat na tuto cyklostezku další, která by vedla ze středu obce na hráz, se odkládá. Na zhruba kilometr dlouhou cyklostezku, která měla vést obcí, po břehu „malého“ lipenského jezera na pozemcích, které patří státnímu podniku Povodí Vltavy má obec stavební povolení, nepodařilo se ale získat dotaci. „Sledujeme další dotační tituly a tato cyklostezka bude v budoucnu naší prioritou,“ uvádí Pekárková.

Státní pozemkový úřad ale nyní staví v Černé více než osm kilometrů silnic nižších tříd, které spojí okolní malé obce. Jejich cena přesáhne 40 milionů korun. Obec tyto projekty pomohla vytipovat, zaplatila projektovou dokumentaci a zařídila stavební povolení. „Jedná se o silnice z Muckova na Světlík, z Muckova do Hořic na Šumavě , z Muckova na Mokrou a z Černé v Pošumaví do Pláničky,“ jmenuje starostka.

Obec Černá v Pošumaví má 830 stálých obyvatel, v letní sezóně se ale její počet zmnohonásobí, vedle dalších ubytovacích kapacit je zde pět kempů. Zdejším tahákem je jediné letní digitalizované kino na Lipensku, které je čtvrtým nejnavštěvovanějším „letňákem“ v republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…