Turistický spolek Lipenska: Ve Vltavě je méně vyhozených kelímků

20.05.2018 14:25

Na březích Vltavy je méně odpadků než v předchozích letech, ubylo především plastových kelímků. Největší problém stále představují jednorázové plenky a plechovky a PET lahve. Zjistili to dobrovolníci a zaměstnanci firmy Ingetour, kteří v sobotu čistili břehy Vltavy v úseku od Vyššího Brodu do Rožmberka.

Turistický spolek Lipenska: Ve Vltavě je méně vyhozených kelímků
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Plastové kelímky, plechovky, PET lahve a jednorázové pleny. To jsou odpadky, které nejčastěji nacházeli dobrovolníci a zaměstnanci firmy Inge Tour při sobotní úklidové akci na březích Vltavy v úseku z Vyššího Brodu do Rožmberku. „Kelímků je méne než dříve. Na břehu nacházíme také brýle, boty, ale i pneumatiky,“ uvedli Pavel Hodonický a Jakub Beran z firmy Ingetour, která akci společně se sdružením Půjčovny a kempy na Vltavě organizovala. Firma Ingetour je největším poskytovatelem služeb v oblasti vodní turistiky na horním toku naší nejfrekventovanější řeky. Dnes disponuje více než tisícovkou kánoí a raftů a se svými 8 stálými základnami na Vltavě poskytuje kompletní vodácký servis. Na břehu ale našli například izolaci od kabelů, kterou sem hodil pravděpodobně někdo, kdo získaný kov prodal do sběrny.

Akce se zúčastnilo 12 dobrovolníků, což je podobné číslo jako loni. „Počítali jsme, že přijde více lidí, odradila je ale špatná předpověď počasí, i když bylo krásně. Hodně lidí nám účast na poslední chvíli odřeklo,“ uvedl Beran. „Moc nás překvapilo, že byli velice aktivní, pracovití a snažili se hodně pomáhat,“ dodal. Zaměstnanci firmy Ingetour je rozdělili na několik skupin, každá prohledávala určený břeh, nejhorší byla situace na břehu, než se řeka stočí do kempu U tří veverek, kde vodáci dělají největší nepořádek. „Není to chyba majitelů kempu, ale vodáků a také stánkařů, kteří tu u cesty prodávají houby a jiné lesní plody a leccos k řece vyhodí,“ uvedl jeho kolega Hodonický.

Jiří Šimon z Mečeříže u Staré Boleslavi vyrazil vyčistit Vltavu již po šesté, navíc přemluvil některé své kamarády, aby jeli s ním. „Nejsem vysloveně zapálený vodák, ale mám rád přírodu, rád v přírodě sportuji a proto chci aby byla čistá,“ uvedl Šimon s tím, že před lety našel u řeky i disk na Škodu 1000, který má do dnes doma. „Vedle běžných věcí, jsme teď našli i padesátku krém, který ještě nebyl otevřený a určitě ho využijeme,“ uvedl jeho kolega Jaroslav Černík.

Firma Ingetour eviduje stále větší zájem o splutí horní ho toku Vltavy. V posledních dvou letech byl zájem dokonce největší v novodobé historii. Přibývá cizinců a jednodenních vodáků. Podle odhadů společnosti Ingetour splouvalo Vltavu mezi Vyšším Brodem a Českými Budějovicemi v letě 2016 i 2017 vždy až 250 000 lidí, přičemž v průměru stráví na vodě 2 až 3 dny. Ingetour provozuje ve Vyšším Brodě, Rožmberku, Nahořanech a v Českém Krumlově vodácké kempy, ubytovny a vodácká občerstvení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…