Tým silniční bezpečnosti upozorňuje, že Portugalsko spustilo od června bodový systém

15.06.2016 10:12

Portugalsko se tak stalo 23. zemí EU, která má zavedený bodový systém. - Za prvních pět dnů bylo zaregistrováno na 10 000 bodovaných deliktů. - Každý řidič se může kdykoliv a odkudkoliv dozvědět, jaký je stav jeho konta.

Tým silniční bezpečnosti upozorňuje, že Portugalsko spustilo od června bodový systém
Foto: nadacebesip.cz
Popisek: Tým silniční bezpečnosti

K 1. červnu letošního roku zavedli v Portugalsku bodový systém. Jedná se o další krok, který by měl významně přispět ke snižování počtu usmrcených a těžce zraněných v silničním provozu. A Portugalcům se opravdu daří. V letech 2010-2015 snížili počet obětí nehod o třetinu. V České republice byl pokles výrazně pomalejší, a to zhruba o 9 procent. “V roce 2010 zaznamenali v Portugalsku o 12 více usmrcených na milion obyvatel než v České republice. V loňském roce se však karta obrátila, počet obětí byl ve srovnání s ČR nižší o deset,” upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.   

Jak je bodový systém nastaven?

Každému portugalskému řidiči bylo přiděleno 12 bodů, za spáchání stanovených deliktů se mu z konta odečítá od dvou do šesti bodů. Pokud se bodové konto smrskne na čtyři body, musí řidič do šesti měsíců podstoupit doplňkový výcvik v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Zůstanou-li mu na kontě pouhé dva body, musí absolvovat novou teoretickou řidičskou zkoušku. Pokud však přijde o všechny body, musí počítat s dvouletým zákazem řízení a následně kompletní řidičskou zkouškou. Naopak za každé tři roky ježdění bez závažného porušení pravidel silničního provozu čeká na příslušného řidiče odměna v podobě připočtení tří bodů. Vzorní řidiči se pak mohou dostat až na prémiových 15 bodů.

Již během prvním pěti dnů zaznamenal systém 9 889 bodovaných deliktů. Na tři stovky z nich byly ohodnoceny odnětím pěti či dokonce maximálně možných šesti bodů. Pro příslušné řidiče to znamená, že se ocitli krůček od povinnosti absolvovat zdokonalovací výcvik.

Zjištění stavu bodového konta? Pro portugalského řidiče žádný problém

Každý řidič má možnost kdykoliv a odkudkoliv zjistit aktuální stav svého bodového konta. Stačí se zaregistrovat na příslušné webové stránce a pak ji jen pravidelně navštěvovat. „Jedná se o inspirativní řešení, maximálně efektivní pro stát a uživatelsky přívětivé pro řidiče,” uzavírá Roman Budský.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…