ÚJV Řež: Odborníci VNIIAES, a.s. rozvíjejí spolupráci s Českou republikou

10.09.2018 15:34

Delegace ruského VNIIAES, a.s. (dceřiná společnost Rosenergoatom, a.s., která je součástí energetické divize Rosatomu) navštívila v Řeži společnosti Skupiny ÚJV - ÚJV Řež a Centrum výzkumu Řež, známé především pro svou činnost v oblasti vývoje a podpory provozu zařízení jaderné a tepelné energetiky.

ÚJV Řež: Odborníci VNIIAES, a.s. rozvíjejí spolupráci s Českou republikou
Foto: ÚJV Řež
Popisek: Ústav Jaderného Výzkumu Řež

Členové delegace v čele s generálním ředitelem Faritem Tuchvetovem si prošli akreditované laboratoře a další technologickou infrastrukturu, která je umístěna v kilometrovém areálu podél řeky v obci Husinec nedaleko od Prahy. V těchto prostorách Skupiny ÚJV jsou v provozu i specializované laboratoře pro výzkum materiálů (včetně tzv. polohohorkých a horkých komor pro hodnocení vlastností ozářených/radioaktivních materiálů.) a experimentální zařízení pro simulace přechodových a havarijních stavů.

Delegace jednala s vedoucími pracovníky z oblasti výzkumu i servisních služeb, včetně odborníků výzkumného centra SUSEN, zřízeného za podpory Evropské unie.

Hlavním předmětem diskuze mezi zástupci VNIIAES a Skupiny ÚJV byly vyhlídky na vzájemnou spolupráci v takových oblastech, jako je výzkum materiálů, nedestruktivní diagnostika, kontrola pevnosti, jaderná a radiační bezpečnost a metody kontroly stavu jednotlivých komponent jaderných zařízení.

Ruská strana projevila zájem o budoucí spolupráci v oblasti programů řízení životnosti, jako například analýzy stupně degradace materiálu zařízení v jaderných elektrárnách, nedestruktivní metody diagnostiky, kvalifikace jednotlivých zařízení na specifické prostředí, systémy provozních kontrol a certifikované metodiky řízení životnosti konkrétních komponent.

Obě strany shledaly, že ve spolupráci a výměně zkušeností vidí potenciál k rozšíření kompetencí obou institucí a posílení jejich znalostní základny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…