ÚOHS: EK schválila pět miliard eur na podporu velkých českých výrobců energie

30.07.2023 20:41 | Tisková zpráva

Evropská komise schválila český program ve výši pěti miliard eur (125 miliard korun) na podporu velkých výrobců energie v souvislosti s ruskou válkou proti Ukrajině. Program byl schválen podle dočasného krizového rámce pro státní podporu, který Komise přijala dne 23. března 2022 a jenž konstatuje, že celé hospodářství Evropské unie je vážně narušeno. Tento dočasný krizový rámec byl nahrazen dočasným krizovým a transformačním rámcem přijatým Komisí dne 9. března 2023.

ÚOHS: EK schválila pět miliard eur na podporu velkých českých výrobců energie
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Česko oznámilo Komisi prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podle dočasného krizového rámce program ve výši pěti miliard eur (125 miliard korun) na podporu velkých výrobců energie v souvislosti s ruskou válkou proti Ukrajině. Podpora v rámci tohoto opatření má podobu subvencovaných úvěrů. Účelem programu je pomoci velkým výrobcům energie vyhovět žádostem o zajištění na trzích s energií, přičemž konečným cílem je podpořit fungování trhů a dodávky energie do hospodářství.

Komise shledala, že program předložený Českem splňuje podmínky stanovené v dočasném krizovém rámci a je nezbytný, vhodný a přiměřený k nápravě vážné poruchy v hospodářství členského státu. Na tomto základě a podle pravidel EU pro opatření státní podpory Komise opatření podpory schválila.

„Tento program s rozpočtem ve výši pěti miliard eur umožňuje Česku poskytnout podporu likvidity výrobcům energie, kteří díky tomu budou moci vyhovět žádostem o zajištění na trzích s energií a zajistí dodávky energie.“

Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže - 26/07/2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…