ÚOHS: Evropská komise schválila podporu kogenerace a výroby tepla z obnovitelných zdrojů

20.12.2017 20:59

Evropská komise vydala dne 15. 12. 2017 dlouho očekávané rozhodnutí k provozní podpoře kogenerace elektřiny a tepla ve výrobnách uvedených do provozu mezi lety 2013–2015 a podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů, která je v České republice od roku 2013 poskytována podle zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie.

ÚOHS: Evropská komise schválila podporu kogenerace a výroby tepla z obnovitelných zdrojů
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Evropská komise seznala, že oba typy podpor i závazky České republiky týkající se budoucích úprav jsou slučitelné s vnitřním trhem Evropské unie. Brusel tak schválil další skupinu provozních podpor energetických zařízení v České republice.

Rozhodnutí se vztahuje na podporu elektráren a tepláren vyrábějících ve vysoce účinném režimu kombinované výroby elektřinu i teplo, které byly uvedeny do provozu mezi 1. 1. 2013 a 31. 12. 2015 a dále na podporu výroben tepla z obnovitelné energie biomasy nebo geotermální energie bez ohledu na datum jejich uvedení do provozu. Podporu kogeneračních jednotek uváděných do provozu od roku 2016 schválila Komise již vloni. Podpora naplňuje znaky veřejné podpory, získání rozhodnutí Evropské komise tedy bylo na základě čl. 108 Smlouvy o fungování EU nezbytné.

Celkový odhadovaný rozpočet veřejných prostředků na tuto skupinu podpor činí dle rozhodnutí cca 12,8 miliardy korun. Rozhodnutí je výsledkem relativně složitého řízení před Evropskou komisí, na kterém se v koordinaci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podílelo zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad. Během řízení bylo potřeba obhájit soulad řady prvků systému podpory s evropskou legislativou veřejné podpory, respektive přijmout závazky na legislativní úpravy, kterými bude odstraněno riziko nadměrné podpory a nepřiměřeného narušení hospodářské soutěže. Délku řízení též ovlivnila deklarovaná potřeba získat nejprve rozhodnutí k prioritnějším skupinám energetických podpor, zejména podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů. Na základě rozhodnutí Komise nyní může dojít k vydání dosud chybějících cenových rozhodnutí Energetického regulačního úřadu a k výplatě podpory kogeneračních zařízení za rok 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…