ÚOHS: GCR namísto tvrdých dat upřednostnil subjektivitu

24.08.2017 8:32

Lidové noviny obsáhle informovaly o tom, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se neúčastnil letošního hodnocení soutěžních úřadů, které zpracovává časopis Global Competition Review. Deník z uvedeného kroku vyvozuje, že Úřad utíká před odpovědností a vyhýbá se údajně objektivnímu hodnocení.

ÚOHS: GCR namísto tvrdých dat upřednostnil subjektivitu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad se rozhodl neúčastnit hodnocení GCR především z toho důvodu, že v hodnocení se nijak neprojevil objektivní a statistickými daty jednoznačně doložený nárůst aktivity ÚOHS, především pak v počtu zahajovaných i ukončených kartelových případů. Žádný dopad nemělo ani odhalení a odstíhání největšího kartelového případu v dějinách Úřadu.
Namísto „tvrdých dat“ nechal GCR do hodnocení výrazně promluvit hlasy některých lokálních advokátů. Tyto však nelze považovat za objektivní zdroje informací, neboť se často jedná o právní zástupce firem, s nimiž Úřad vede správní řízení. Kromě toho časopis akcentoval také vyhrocenou politickou debatu související s volbou předsedy, opět namísto zájmu o skutečné výsledky práce ÚOHS. U hodnocení žádného jiného státu přitom nebyla věnována taková pozornost tématům, která přímo nesouvisela s jeho pracovními výsledky.
Úřad nemíní obecně zpochybňovat profesionalitu GCR, stojí si však za názorem, že skutečný přehled má především o dění v Bruselu a na velkých soutěžních úřadech – v USA, Anglii, Německu, Francii či Španělsku. Při hodnocení menších soutěžních úřadů by však měl o to více spoléhat na prokazatelné statistické údaje než na subjektivní názory několika jedinců.
Být na stejné úrovni jako velice kvalitní dánský úřad či být lepší než irský úřad, nemůže být označeno za špatný výsledek. Úřad však považuje za problematický především způsob, jímž GCR k hodnocení dospěl. Kvůli tomu se rozhodl připojit ke kolegům ze Slovenska, ale i dalších evropských soutěžních úřadů, kteří se hodnocení z mnohdy obdobných důvodů neúčastní již několik let.

Hodnocení GCR ve vztahu k počtu případů v oblasti hospodářské soutěže řešených ÚOHS - výrazné navýšení případů v letech 2014 a 2015 se v hodnocení neodrazilo

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…